Ovocný salát s mozzarelou podávaný ve vydlabaném melounu
(Z časopisu "Chef Gurmán-speciál", str. 70, červenec 2006)

Cukrový meloun, Cucumus melo L. - je menší velikosti, žluté až zelenavé barvy. Na rozdíl od podobného melounu vodního má poměrně vysoký obsah cukru, energetický obsah sto gramů dužiny činí asi 230 kilojoulů (55 kilokalorií). Obecně melouny obsahují: četné bilolátky, vitamin A (beta-karoteny) a 90-95% vody, 3-12% cukru, sodík. Konzumace melounů díky obsahu vitamínu C a vitaminu A (3 mg/100g) chrání tělo před volnými radikály, viry a bakteriemi. je močopudný a proto dobře pročišťuje naše ledviny, vitamín B6 (pyridoxiny) a obsažená látka vitamín B3 (thiamin) zajišťuje lepší dodávání kyselin našim buňkám. Posiluje obranný systém, chrání pokožku před vysušením. Je vynikajícím prostředkem k hubnutí, protože zasytí, pročistí a přitom obsahuje relativně málo kalorií. Nízký obsah kalorií, bohatost vitaminů a minerálních látek i lahodná chuť předurčuje sladké melouny jako občerstvení v horkém letním dni - nahradí moučník, přesnídávku, hodí se na párty i piknik v přírodě. Zdraví jistě více přispějeme, když ho použijeme vydlabaný jako misku a naplníme ji kromě dužiny melounu ještě spoustou dalšího ovoce.

Suroviny
  • 1 žlutý cukrový meloun
  • 1 pomeranč
  • 1 bochánek mozzarelly
  • 1/2 banánu
  • hrst lískových oříšků


  • Postup přípravy:
  • Meloun omyjeme, osušíme a příčně překrojíme.
  • Lžící odstraníme semínka a z jedné poloviny melounu vydlabeme dužinu; necháme a si 1 cm okraj.
  • Vytvoříme z melounu misku, a aby dobře stál seřízneme jeho špičku.
  • Vydlabanou dužinu melounu nakrájíme na kostičky a nasypeme do skleněné (porcelánové) misky.
  • Pomeranč oloupeme, rozdělíme na dílky, ze kterých sloupneme blanku a odstraníme pecičky.
  • Oloupanou dužinu pomeranče nakrájíme na menší kousky a přidáme také do misky.
  • Bochánek mozzarelly nakrájíme na kostičky, přisypeme k ovoci, banán oloupeme, nakrájíme na plátky, přidáme do misky a vše promícháme.
  • Liskové oříšky opražíme nasucho na pánvi a oloupeme.
  • Ovoce přesypeme do vydlabaného melounu necháme vychladit.
  • Před podáváním salát posypeme lískovými oříšky.
    Druhou polovinu melounu můžeme použít na podobný ovocný salát obsahující: na kostičky nakrájenou dužinu melounu a broskve, drobné kousky kiwi a hrst třešní nebo podobného drobnější ovoce, které je zrovna k dispozici.
    » Vodní a sladké melouny se hojně pěstují na Jižním Slovensku a v Maďarsku, kam se rozšířily ze Střední Asie. Potřebují hojně světla i tepla a tyto oblasti tomu ještě vyhovují. Výborné podmínky pro pěstování v Maďarsku mají zejména kolem vesnic Hevés a Csány, tj. asi 100 km východně od Budapešti. Doba sklizně je zde v červnu a srpnu. Cukrové melouny jsou nejčastěji podávány jako dezert samotné nebo jako ovocné saláty. Zahájení menu melounem je považováno za poněkud snobské požitkářství. V běžných rodinách je meloun pojídán v jiném stylu, normálně (teče trochu do rukávů). Dříve byl cukrový meloun delikatesou určenou pro vznešené dámy. Jako ochrana proti chladu a nočním mrazíkům se tradičně používaly větvičky a rákosí. V 17. století popsal maďarský badatel János Lippay případ, kdy jedna vznešená dáma používala k ochraně svých melounů rozprostřené kožešiny. V nocí však přišli zloději, kožešiny sebrali, a tak dáma přišla nejen o kožešiny, ale i o melouny. Ty tu noc zmrzly.«
    (Anikó Gergely, 1939: "Culinaria Hungary"", Konemann Verlags, Cologne, 1999)
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]