Salát z červené čekanky
("Prima vařečka", TV Prima, prosinec 1999)

Suroviny
  • 1 červená čekanka
  • 1 - 2 rajčata
  • petržel
  • 1 - 2 jarní cibulky
    Na zálivku:
  • olej, sójová omáčka, sůl, ocet balsamico


  • Postup přípravy:
  • Červenou čekanku natrháme rukou na menší kousky (nekrájíme, jinak rychle uvadá), smícháme s na osminky nakrájenými rajčaty a jarní cibulkou.
  • Zalijeme octovou zálivkou připravenou smícháním uvedených surovin.

    Poznámka DDK:
    Červená čekanka
    - je mírně nahořklá čekanka a má osobitou, vyhledávanou chuť. Při nákupu vybíráme raději menší tj. mladší méně hořké hlavice.
    Ocet balsamico - je originální kvasný vinný ocet "Aceto Balsamico" vyráběný v italské Modeně např. firmou "Villa Vittoria již od roku 1889. Je získáván stárnutím zralého moštu pocházejícího z těch nejkvalitnějších výběrových hroznů. Používá se k ochucení ryb, masa, zeleniny, zmrzliny a ovoce. Je dnes běžně k dostání v našich supermarketech. Nesprávně je často nazýván balzámový nebo balsamický ocet (to je již trochu lepší) - je to "ocet balsamico", z originálního názvu "Aceto Balsamico", a basta!

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]