Karibský zeleninový salát s brambory
("Prima vařečka", TV Prima, 2000)
Suroviny:
  • 5-6 uvařených brambor
  • 1 paprika
  • 1 řapíkatý celer
  • 1 cibulka
  • 1 šalotka
  • 1 zelená chilli paprička
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce smetany
  • 1 lžíce šlehačky
  • 1 lžíce majonézy
  • hořčice
  • cukr
  • pažitka, karotka, petrželka


  • Postup přípravy:
  • Uvařené brambory a všechnu zeleninu nakrájíme na kostičky.
  • Vedle v misce si připravíme omáčku na zálivku smícháním: smetany, šlehačky, majonézy, hořčice a cukru.
  • Zeleninu smícháme a zalijeme omáčkou a ještě opatrně promícháme.
    »Měl jsem k večeři šest smažených řízků. Stačilo je dát nad páru na kapku tuku, aby se ohřály. Nemohl jsem se s jejich přípravou zdržovat, chtěl-li jsem s lotrem skončit do půlnoci. K tomu jsem měl dnešní chléb a mísu zeleniny. Hlávkový salát, karfiól, strouhané zelí, rajčata, papriku, okurky a hrušky. V tom kousky šunky a trochu sladké studené rýže. Vše osoleno, opepřeno, ocitrónováno, ve strouhaném sýru a v troše olivového oleje. Měl zřejmě - navzdor vedru - hlad a jedl s chutí, ovšem jedl rád. Bohatost salátu chválil. "Měl jsem tam dát ještě cibuli a natvrdo vařená vejce," odvětil jsem, "ale zato k tomu chlebu, co je k řízkům, je kus estragonového másla. . .," a v duchu, jak tam jedl, jsem si myslil: "Jez, jez. Ani nevíš, že je to tvá večeře poslední. . . "

    (Ladislav Fuks, 1923-1994, český prozaik: "Obraz Martina Blaskowitze", Praha 1980)
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]