Císařský hlávkový salát II
(Dale Sniffer:"Let's eat",TV seriál na MAX1, 2000)
Suroviny
  • hlávkový salát
  • 1 bageta
  • 1/2 lžíce oleje
  • sušené oregáno
    Na zálivku:
  • 2 stroužky česneku
  • 4 ančovičky v oleji
  • vaječný žloutek
  • 1 lžíce worcesterové omáčky
  • 4 kapky tabasca
  • 2-3 lžíce šťávy z citrónu
  • olej
  • prorostlá slanina (vegetariáni ji vynechají)
  • sůl a pepř


  • Postup přípravy:
  • Z bagety nakrájíme na řezy které umístíme na plech a pomažeme je předem připraveným česnekovým olejem (tj. rozmačkanými stroužky česneku a naložené v oleji).
  • Do středu každého řezu dáme špetku oregána.
  • Vložíme do trouby na 5-10 minut při 180°C.
    Příprava zálivky:
  • V hmoždíři roztlučeme česnek, přidáme nakrájené ančovičky, žloutek, worchester, tabasco, šťávu z citrónu a olivový olej.
  • Vše rozetřeme a nalijeme na hlávkový salát.
  • Slaninu osmaženou do křupava na pánvi umístíme nahoru, spolu s většími kousky nakrájených vajec uvařených natvrdo a ančovičkami.
  • Posypeme parmezánem a obvod mísy obložíme topinkami připravenými z bagety.
    » Nejlépe chutná salát vypěstovaný ve vlastní zahradě, v kypré, dobře kompostované půdě, hojně zalévaný, pilně okopávaný, bez hnoje a močůvky. Pak se nemusí opírat, či dokonce "horribile dictu", máčet, tak jak to provozují celé národy; to mu vezme jeho křupavou svěžest. Utržený krátce před jídlem, za sucha otřený, zbavený hlemýžďů a hmyzu, s veškerým sluncem, silou a vůní země, rozmíchaný na stole ve velké míse, takový ho chci mít. . . . zdvihl se, zmizel v příšeří zahrady za mumlání, zaříkávání a modlení a vrátil se s plnou náručí zeleniny, kterou mezi nás rozdělil, - s požitkem jsme pojedli římský salát, jak se požívá od Říma až po Syrakusy, přímo z boží ruky:«

    (Jakob Flach: Římský salát", Minestra, Frankfurt n. Mohanem, 1981)
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]