Thajská jasmínová rýže Khao Phat
(Z časopisu "Ona dnes",str.27, srpen 2007, thajská kuchyně)Thajská kuchyně - je nápaditá, rozmanitá a lehce stravitelná. Je charakteristické použitím chilli papriček a proto je ďábelsky pálivá. Použití chilli papriček má však své racionální důvody: vypálí bacily-dezinfikuje, snižuje pocení v úmorných vedrech, usnadňuje spalování tuků a zabraňuje brzkému pocitu hladu. I když pro nás je požívání takového pokrmu z počátku jakoby nesnesitelné, výsledná chuť pokrmu se však stane posléze neuvěřitelně harmonickou a nechává vyniknout jak sladkým, tak kyselím chutím. Pokud to ovšem bez výkřiku zoufalství dokážeme opakovaně pozřít. Thajská kuchyně se zakládá na použití kvalitních a čerstvých surovin (které jsou tam na dosah) a je známá svými specifiky, na některé my zde nedosáhneme. V našich specializovaných obchodech a řetězcích však dnes najdeme hodně potřebného pro její realizaci. Z počátku si můžeme začít na pálivou chuť chilli papriček dávkováním jejich počtu vložených do připravovaného pokrmu. Můžeme taky začít tím, že odstraníme semínka, která jsou nejštědřejšími nositelkami nádherně pálivé chuti. Říká se, že na chilli papričky je možno si vypěstovat závislost.
Suroviny pro 4 osoby:750 g jasmínové rýže3 lžíce rostlinného oleje200 g vykostěného kuřete, na kostičky4 stroužky česneku, rozdrcené1 střední cibule, nasekaná1/4 ananasu, nakrájená1 chilli paprička, nasekaná1 lžíce světlé sójové omáčky1 lžíce rybí omáčky1 lžička cukrusůl1 lžička bílého pepřekoriandrová nebo petrželová nať
Postup přípravy:Rýži uvaříme běžným způsobem doměkka.Na pánvi rozpálíme olej, vhodíme do něho kostičky kuřecího masa, česnek a minutu restujeme a přidáme cibuli.Když cibule zezlátne přidáme a zamícháme papričku i ananas.Pak přidáme uvařenou rýži, dochutíme sójovou omáčkou, cukrem a pepřem.Podle chuti dosolíme a servírujeme ozdobené zelenou petrželkou nebo koriandrem.
nahoru
Na obsah kapitolyHOME