Nigiri-sushi
(Z časopisu "Recepty prima nápadů", čís. 18, srpen 2006)
Japonská sushi - jsou obecně velmi chutná, ale také jednoduchá na přípravu. Pro přípravu pokrmu v domácí kuchyni je nutno nejdříve nakoupit některé typické suroviny jako jsou: listy řasy nori lepivou rýži (např. Kori), mirin sladké sirupovité rýžové víno, rýžový ocet, křen wasabi, naložený růžový nebo bílý zázvor, syrového nebo uzeného lososa, červeného tuňáka, halibuta či jinou rybu, krevety nebo jiné mořské plody, surimi, salátovou okurku, avokádo, bílou nebo žlutou ředkev. Pro sójový dip potřebujeme dobrou sójovou omáčku (např. Kikkoman). Téměř vše lze již u nás nakoupit v některých specializovaných obchodech nebo supermarketech. Nejdůležitější fází přípravy sushi je příprava lepivé rýže pro sushi. Pokud při podávání různých sushi chceme zaměnit jeho druh, doporučuje se mezitím sníst kousek nakládaného zázvoru, který neutralizuje chuť mezi jednotlivými sushi pokrmy.
Maki-sushiSuroviny:
  • rýže pro sushi
  • plátky lososa nebo tuňáka či krevety
  • křen wasabi
  • pažitka.
    Postup přípravy:
  • Z lepivé rýže pro sushi vytvarujeme podlouhlé knedlíčky.
  • Lososa, tuňáka nebo krevetu natřeme z jedné strany křenem wasabi a položíme namazanou stranou na rýžový knedlíček.
  • Aby sushi drželo pohromadě, můžeme knedlíček s plátkem ryby pro jistotu převázat pažitkou nebo páskem řasy nori.
  • Ozdobené knedličky krevetami nebo plátky lososa či tuňáka podáváme s miskou zředěné a pikantně ochuceného dipu ze sójové omáčky a křenu wasabi.


    Maki-sushi Maki-sushi
    (Z časopisu "Recepty prima nápadů", str. 23, čís. 18, srpen 2006)
    Suroviny:
  • listy řasy nori, na zabalení rýžových rolek
  • rýže pro sushi
  • plátky tuňáka nebo halibuta či podélně rozkrojené tyčinky surimi aj. podle chuti
  • okurka, na podlouhlé pásky
  • ředkev, na podlouhlé pásky, sójová omáčka Kikkoman
    Postup přípravy:
  • List řasy nory položíme na bambusovou rohožku hladkou stranou dolů.
  • Navlhčenými prsty rozprostřeme na list řasy nori lepkavou rýži pro sushi.
  • Ve spodní třetině na rýži položíme náplň (např. plátek lososa, plátek okurky, plátek ředkve).
  • Pomocí bambusové rohožky list nori odspoda zavineme; suroviny tvořící náplň přitom prsty přidržujeme.
  • List řasy s náplní pomalu zavineme a pevně stlačíme. Pozor, nesmíme zavinout do náplně i rohožku.
  • Postup je dobře dokumentován fotografiemi na internetové stránce ZDE.
  • Bambusovou rohožku odložíme a rolku maki-sushi ostrým nožem ve nakrájíme asi na 2 cm široké špalíky.
    Příprava sójového dipu
  • Trochu sójové omáčky nalijeme do misky, přidáme špetku wasabi, asi jen tak na špičku lžičky. K sushi můžeme také podávat nakládaný zázvor.
  • Jíme jídelními hůlkami, kterými si vždy kousek maki-sushi namočíme do ochucené sójové omáčky; někdy stačí i prsty, když nám to hůlkami nejde.

    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]