Rýžový houbovec
(M. Košťálová, článek v časopise "Srdce" str.29, 2004)
Suroviny:300 rýže2 stroužky česnekusůl2 vejce4 lžíce másla500 ml mléka150 ml vývaru z uzeného masa200 g čerstvých případně zmražených nebo sušených namočených hub
Postup přípravy:Uvařené uzené maso nakrájíme na drobné kostičky.Rýži uvaříme v osoleném mléce, přidáme vývar z uzeného masa a za stálého míchání povaříme, dokud nevznikne hustá kaše.Tu necháme vychladnout a mezitím nakrájíme (nebo vyždímáme) houby a podusíme je na másle.Žloutky oddělíme a spolu s dušenými houbami, utřeným česnekem a nakrájeným uzeným masem zamícháme do prochladlé rýže.Přidáme z bílků rozšlehaný jemný sníh.Směs rozetřeme ve stejnosměrné vrstvě do vhodné zapékací nádoby, kterou předtím vymažeme máslem.V troubě při 180°C zapečeme dozlatova. Nejlíp chutná na horské chatě s pivem.
V prosincovém čísle časopisu "Apetit" (2005) jsem našel obdobný, ale jednoduší rýžový pokrm s houbami, velmi se podobající známému krkonošskému pokrmu
"Černý kuba", který je normálně připravován z krup. Proti tomuto klasickém pokrmu byly kroupy vyměněny za rýží. Jak autorka uvádí, stalo se tak proto, že neměla na chatě kroupy, ale chuť na kubu byla veliká (to je teď můj případ) a tak vznikl recept s rýží. Pokrm teď podává celoročně jako přílohu k masům - např. k pečenému kuřeti. Recept mne zaujal i proto, že někteří strávníci se často k vůli zažívacím problémům a nadýmání vyhýbají kroupům a přitom by kubu taky moóc rádi.
Rýžový kuba
(Hana Hrbková v časopise "Apetit", str.16, prosinec 2005)
Suroviny:500 g rýže5 cibulí, nadrobno500 g mražených nebo 4 hrsti sušených hub7 stroužků česneku1 hrst majoránky3 lžíce sádla.
Postup přípravy:Rýži uvaříme podle návodu na obalu.Mražené houby rozmrazíme, sušené povaříme několik málo minut ve vodě nebo v mléce.Nabobtnalé změklé houby slijeme a vymačkáme z nich přebytečnou tekutinu.Na pánvi rozehřejeme lžíci sádla, osmahneme nakrájenou cibulku, přidáme houby a zhruba 10 minut vše podusíme.Přihodíme česnek a majoránku; promícháme, ochutnáme a podle chuti přisolíme a opepříme.Předehřejeme troubu na 180°C, horkovzdušnou na 160°C.Podušené houby smícháme s uvařenou rýží, nasypeme do vymazaného pekáčku nebo ohnivzdorné misky a v předehřáté troubě (180°C, horkovzdušná 160°C) přibližně 15 minut zapékáme.Podáváme jako přílohu k masům nebo samostatně.
nahoru
Na obsah kapitolyHOME