Gruzínský plov z drůbežím masem (2 x)
(Jiřina Chucesovová:"Kuchyně kavkazských národů", svazek 121, strana 21, Práce, Praha 1983, gruzínská kuchyně)
Gruzínský plov s kuřetem
Suroviny:1 kuře střední velikostisůl a pepř30 g másla100 g rozinek
Na plov:500 g rýže100 g másla
Postup přípravy:Kuře vykostíme, rozkrájíme na kousky, vložíme do kastrolu, podlijeme vodou, osolíme a podusíme.Potom opepříme, přidáme máslo a opečeme.Na malé pánvi rozehřejeme 70 g másla, vložíme přebrané omyté rozinky a když rozinky zvětší objem, přendáme je do kastrolu s kuřetem a promícháme.Rýži připravíme popsaným druhým způsobem.Uvařenou rýži rozdělíme na dvě části. Jednu část dáme na talíř a poklademe kousky osmaženého kuřete s rozinkami a přikryjeme druhou částí zbylé rýže
nahoru
Gruzínský plov se slepicí
Suroviny: 1 slepicesůl a pepř2 brambory nebo 2-3 vejce
Na plov:500 g rýžesůl100 g másla nebo oleje
Postup přípravy:Slepici omyjeme, očistíme, vložíme do studené osolené vody tak, aby ji zakryla a uvaříme doměkka.Ze slepičího vývaru zlehka sebereme tuk, vložíme jej do jiného kastrolu, postavíme na oheň.Po rozehřátí přidáme do tuku, oloupané a na kolečka nakrájené brambory, osolíme a opepříme.Místo brambor můžeme vlít rozšlehaná vejce.Dusíme a asi po 2-3 minutách vsypeme rýži připravenou popsaným prvním způsobem.Zalijeme malým množstvím vývaru, zakryjeme poklicí a na mírném ohni dusíme doměkka.Uvařenou slepici nakrájíme na kousky, na mísu položíme z jedné strany kousky slepice, z druhé strany připravený plov a kolem rozložíme osmažené brambory nebo na kousky nakrájená vejce, která jsme získali předchozí přípravou.
nahoru
Na obsah kapitolyHOME