Gruzínský plov z drůbežím masem (2 x)
(Jiřina Chucesovová:"Kuchyně kavkazských národů", svazek 121, strana 21, Práce, Praha 1983, gruzínská kuchyně)

Gruzínský plov s kuřetem
Suroviny:
  • 1 kuře střední velikosti
  • sůl a pepř
  • 30 g másla
  • 100 g rozinek
    Na plov:
  • 500 g rýže
  • 100 g másla

    Postup přípravy:
  • Kuře vykostíme, rozkrájíme na kousky, vložíme do kastrolu, podlijeme vodou, osolíme a podusíme.
  • Potom opepříme, přidáme máslo a opečeme.
  • Na malé pánvi rozehřejeme 70 g másla, vložíme přebrané omyté rozinky a když rozinky zvětší objem, přendáme je do kastrolu s kuřetem a promícháme.
  • Rýži připravíme popsaným druhým způsobem.
  • Uvařenou rýži rozdělíme na dvě části.
  • Jednu část dáme na talíř a poklademe kousky osmaženého kuřete s rozinkami a přikryjeme druhou částí zbylé rýže
    nahoru

    Gruzínský plov se slepicí
    Suroviny:
  • 1 slepice
  • sůl a pepř
  • 2 brambory nebo 2-3 vejce
    Na plov:
  • 500 g rýže
  • sůl
  • 100 g másla nebo oleje

    Postup přípravy:
  • Slepici omyjeme, očistíme, vložíme do studené osolené vody tak, aby ji zakryla a uvaříme doměkka.
  • Ze slepičího vývaru zlehka sebereme tuk, vložíme jej do jiného kastrolu, postavíme na oheň.
  • Po rozehřátí přidáme do tuku, oloupané a na kolečka nakrájené brambory, osolíme a opepříme.
  • Místo brambor můžeme vlít rozšlehaná vejce.
  • Dusíme a asi po 2-3 minutách vsypeme rýži připravenou popsaným prvním způsobem.
  • Zalijeme malým množstvím vývaru, zakryjeme poklicí a na mírném ohni dusíme doměkka.
  • Uvařenou slepici nakrájíme na kousky, na mísu položíme z jedné strany kousky slepice, z druhé strany připravený plov a kolem rozložíme osmažené brambory nebo na kousky nakrájená vejce, která jsme získali předchozí přípravou.
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]