Opečená rýže
(Dale Sniffer: "Let's eat" gastronomický seriál na TV MAX1, 1999, Austrálie)

Suroviny:
  • 2 šálky dlouhozrnné rýže
  • 2 šálky vývaru
  • 1 větší cibule
  • 1-2 zelené papriky
  • 150 g žampionů
  • šunková slanina
  • olej
  • 2 bobkové listy

    Postup přípravy:
  • Cibuli, papriku a slaninu nakrájíme na kostičky a žampióny na plátky. Rýži pořádně propláchneme pod tekoucí vodou až vytéká čirá kapalina. V kastrolu rozpálíme olej (až se z něho začíná kouřit), do oleje vložíme slaninu a pak zeleninu a orestujeme.
  • Do zeleniny přidáme bobkové listy a vložíme propláchnutou a okapanou rýži.
  • Po chvilce restování zalijeme vše vývarem (1:1 obj. na rýži), promícháme a uvedeme do varu.
  • Mezitím vyhřejeme troubu na na 180°C a do vyhřáté trouby vložíme kastrol s rýžovou směsí zakrytý poklicí (nebo alobalem) a ponecháme dusit po dobu asi 20 minut.
  • Vyjmeme z trouby a podáváme např. s opečenou rybou. aj.
    »O rýži by se dalo mluvit nekonečně dlouho: o používání nejrůznějších technik pro její přípravu, o tom, proč je lepší jasmínová než indická basmati (je voňavější a více se lepí, což indonésanům vyhovuje) nebo třeba, že kvalitu rýže můžete poznat podle pachu už při otevření obalu – schválně to někdy zkusíme porovnat. Značka "Tilda" je považována absolutně za nejlepší, občas je k vidění i ČR. V Asii se zbytky rýže nikdy nevyhazují. Je to totéž jako v Čechách vyhodit chleba – vždycky se dá přece nějak zužitkovat. Připravuje se z ní nejčastěji "fried rice", čili smažená rýže. Dobrou smaženou rýži dokonce nikdy neuděláme z čerstvě navařené, protože je příliš měkká a lepivá. Výchozí surovina musí být vychladlá a suchá. Rýže je proto druhý den ke smažení ta jediná správná – vlhkost se z ní dávno odpařila. Receptů jsou mraky a v podstatě je důležitá jen technika přípravy, ne ingredience. Ty se často složí samy z toho, co doma najdeme, to co nabízí lednička: třeba z párků nebo šunky, vajíček, jarní cibulky, hrášku, sojovky a trošky sambalu (ostré červené chilli směsi), opravdu můžeme použít všechno možné. A jak na to: rozpalíme olej v pánvi a rozklepneme do ní 2 vajíčka. Rozmíchejte jako byste dělali míchaná vejce. Přidáme šunku, jarní cibulku, česnek nakrájený na plátky, chceme-li, tak i chilli omáčku, zeleninu (například hrášek), osolíme a opepříme. Vložíme rýži a zastříknete trochou vody, sojové omáčky a jednou lžičkou sladké sojové omáčky kecap manis.dobře promicháme a případně dochutíme podle sebe. «

    (Ari Munandar - původem indonéský šéfkuchař nově otevřené restaurace Zinc v hotelu "Hilton Old Town". Pro hotel Hilton pracoval po celém světě. Žije v Praze, kde se také oženil.)
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]