Česnekové krevety - Garlic Shrimp
(Recept převzat z internetu a odzkoušen DDK, červenec 2010)
Krevety, Garidea- byly dříve u nás nedostupné, avšak nyní v době globalizace, je nalezneme téměř běžně na pultech dobrých obchodů a to za cenu srovnatelnou s dražšími mořskými rybami. Já jsem dokonce dostal koupit mražené velké krevety v Kralupech na Vltavou a vietnamská prodavačka mně ochotně odsypala z kilového sáčku žádané menší množství. Při přípravě krevet je lepší nechat přirozeně vyniknout jejich chuť, a tak si můžeme vystačit jen se solí, maximálně pepřem a olivovým olejem. Krevety lze například obalovat v těstíčku z česneku, hladké mouky a vajec a krátce osmahnout. Hodí se také k těstovinám a špagetám. Na internetu také lze najít mnoho receptů na krevelový koktejl nebo krevetový salát aj. Existují také recepty na polévku z mořských plodů nebo přímo krevet. Pokud zakoupíme celé vařené krevety v obchodě, je třeba před další úpravou je vyloupat z jejich schránek :Uchopíme krevetu těsně za hlavou a hlavičku odlomíme.Otevřeme krunýř a vyloupáme maso z ocasní části. Schránku můžeme i mírně naříznout. Poslední článek krevety s ocasní ploutvičkou necháme neoloupaný; kreveta tak bude držet tvar, a bude ji za co při konzumaci chytit. Takto připravené krevety můžeme ještě krátce spařit a podávat. Nebo můžeme krátce grilovate či zhruba 3 minuty zapékat buď přímo s dalšími ingrediencemi, nebo je můžeme před pečením krátce marinovat ve směsi oleje, soli, pepře, bylinek, chilli papriček a česneku. Většinou se setkáme s krevetami mraženými, které jsou již ke kuchyňské přípravě nachystány. Zásada při přípravě však je: Nesmíme je dlouho tepelně namáhat (jen co zrůžový) jinak by bylo jejich masíčko tuhé.
Krevety-ilustrační fotoSuroviny::
  • 1/3 šálku másla
  • 650 až 900 g velkých krevet, oloupaných a očištěných
  • 4 až 6 středně velké stroužky česneku, pomačkané a nasekané
  • 1/3 šálku nasekané čerstvé petrželky
  • 2 ½ lžíce citrónové šťávy

    Postup přípravy:
  • Na velké pánvi (woku) rozehřejeme máslo na středním plameni až máslo přestane pěnit, tj. během asi 30 až 45 vteřin.
  • Na máslo přidáme krevety, česnek a dusíme za míchání na mírném plameni dokud krevety nezrůžový; tj. asi 4 až 5 minut.
  • Přidáme petrželku, citrónovou šťávu a za důkladného promíchání osolíme.
  • Hotový pokrm odstraníme z ohně a ještě horký podáváme ozdobené měsíčky citrónu.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME

    [CNW:Counter]