Losos jakitori
(Jo-Anne Cox a Elizabeth Towers: "1000 klasických receptů z celého světa" str.405, Columbus Praha, 2000, japonská kuchyně)
Losos jakitori- se podává s japonskou omáčkou jakitori, i když obvykle se tato podává s kuřecím masem. V tomto receptu je upravován jako kebab na dřevěné špejli proložený mladými pórky. Japonské jakitori-restaurace se specializují téměř výhradně na pokrmy na špízové jehle, nebývají to ale vždy jen kuřecí prsíčka. Na špejlích se často grilují i kuřecí stehna, raby, játra, kůže, ale i kachna, masové knedlíčky nebo různé druhy zeleniny. Místo kuřete zkusíme s omáčkou připravit lososa. Losos obecný či losos atlantský (Salmo salar, Linné 1758) je dravá tažná ryba z čeledi lososovitých, která žije většinu života v moři. V době tření vyráží proti proudu řek hluboko do vnitrozemí kontinentů, aby v rodných řekách vyvedla další generaci. Mladí lososi pak v horních tocích řek tráví začátek života, než se vydají zpět do moře, aby zde rychle dospěli a vydali se zpět do rodných řek. I když se jedná o rybu, které většinu svého života tráví ve slané vodě, tak není pro jeho přežití potřebná. Nadměrným rybolovem a přehrazováním řeky začínala u náseho populace v postupně slábnout, chová se dnes uměle na lososích farmách a je většinou bývá k nám dovážen. Poněvadž jsem lososa v patřičném stavu v Kralupech (domovské obci NOWACO) v obchodech nesehnal, použil jsem mraženého pangasiuse a taky s úspěchem. Při podávání můžeme na talíř dát kopeček rýže, která s omáčkou jakitori je velmi pikantní a chutná.
Losos jakitori - foto zdrojSuroviny pro 4 osoby:
  • 350 g na kusy nakrájeného lososa
  • 8 mladých pórků
    Na omáčku jakitori:
  • 8 lžíc světlé sójové omáčky
  • 5 lžíc rybího vývaru
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 5 lžíc suchého bílého vína
  • 3 lžíce sladkého sherry
  • rozetřený stroužek česneku

    Postup přípravy:
  • Lososa zbavíme kůže a maso pokrájíme na kusy velké 5 cm.
  • Konečky pórků okrájíme a pórky také nakrájíme na kusy velké 5 cm.
  • Střídavě napichujeme kusy ryby a pórků na osm předem ve studené vodě namočených dřevěných grilovacích jehel.
  • Rybí kebaby necháme vychladit v chladničce do doby, než je budeme potřebovat.
    Příprava omáčky jakitori:
  • V pánvičce smícháme uvedené všechny suroviny a za stálého míchání je mírně prohříváme, dokud se cukr nerozpustí.
  • Pak směs přivedeme k varu, ale ihned zmírníme plamen na minimum a necháme 2 minuty provařit.
  • Omáčku protlačíme sítem a necháme vychladnout.
  • Jednu třetinu omáčky odlijeme do malé misky a dáme stranou; budeme ji podávat s kebaby.
    Opékání rybích kebabů na roštu:
  • Pokud budeme opékat kebaby na roštu, pomažeme je před položením na rošt omáčkou.
  • Můžeme je také položit na rošt na olejem potřený alobal a lososa opečeme této na fólii
  • Kebaby opékáme nad dřevěným rožhaveným uhlím asi 10 minut a jednou je otočíme.
  • Během grilování kebaby potíráme zbývající omáčkou, aby rybí maso a zelenina nevyschly.
    Podávání
  • Hotové kebaby přemístíme na velkou servírovací mísu a podáváme s miskou uchované omáčky jakitori k namáčení soust.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME

    [CNW:Counter]