Losos na bylinkách
(Jo-Anne Cox a Elizabeth Towers: "1000 klasických receptů z celého světa" str.433, Columbus Praha, 2000)Losos na bylinkách- je úžasným pokrmem pro větší společenské události. Nejlépe když se dělá vcelku. Kombinací grilovaného masa a bylinek získáme výtečnou chuť ryby. Můžeme použít všechny bylinky, které máme po ruce, vyhýbáme se pouze těm , které mají příliš výraznou chuť, jako je např. šalvěj a majoránka, které se k rybě moc nehodí. Losos obecný či losos atlantský (Salmo salar, Linné 1758) je dravá tažná ryba z čeledi lososovitých, která žije většinu života v moři. V době tření vyráží proti proudu řek hluboko do vnitrozemí kontinentů, aby v rodných řekách vyvedla další generaci. Mladí lososi pak v horních tocích řek tráví začátek života, než se vydají zpět do moře, aby zde rychle dospěli a vydali se zpět do rodných řek. I když se jedná o rybu, které většinu svého života tráví ve slané vodě, tak není pro jeho přežití potřebná. Losos je schopný dlouhodobě či celoživotně žít ve sladké vodě bez toho, aniž by došlo k výraznému poškození či strádání jedince. Až do konce 19. století se jednalo na území Labe o významnou rybu, která byla hlavním úlovkem rybolovu na tomto území. Její výlov probíhal 2 krát až 3 krát do roka a to v období února až března, od května do června a dále pak na podzim. Nadměrným rybolovem a přehrazováním řeky začínala jeho populace v této oblasti postupně slábnout. Mezi lety 1883 až 1908 byly provedeny pokusy o stabilizaci a udržení jeho populace umělým vysazováním plůdku v oblasti Karlových Varů. Úspěšnost tohoto konání potvrdily zvýšené úlovky v oblasti v následujících letech. V roce 1915 se upustilo od budování umělých rybích přechodů na vodních dílech, což mělo značný negativní dopad na migrující populace lososa.
Suroviny pro 4 osoby:1 kg lososa1/2 většího svazku tymiánu5 čerstvých větviček rozmarýnu, 15-20 cm dlouhých8 bobkových listů1 hlíza fenyklu, pokrájená na 8 dílů2 lžíce citrónové šťávy2 lžíce olivového oleje
Pro podávání:čerstvý chlébzelený salát
Postup přípravy:Na mřížku grilu (nejlépe venkovního) položíme sušený tymián, větvičky rozmarýnu a bobkové listy tak, aby pokrývaly o něco větší prostor než porce lososa nebo lososa vcelku.Rybu položíme na bylinky a okolo rozložíme fenykl.V misce promícháme citrónovou šťávu a olej a toto směsí rybu potřeme.Lososa pokryjeme hliníkovou fólii, aby zůstal po grilování šťavnatý.Opékáme asi 20-30 minut a přitom často potíráme citrónovým olejem.Odstraníme lososa z grilu, pokrájíme na porce (pokud jsme ho připravovali vcelku).Podáváme s fenyklem a s čerstvým chlébem a zelným nebo jakýmkoliv zeleninovým salátem.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME