Rybí guláš z pangasiuse
(Pavel Kovářík - šéfkuchař z restaurace rybích specialit U Rybaříka v Plzni, 2009)
Bleskový rybí guláš- z pangasiuse je rychlý a velmi snadný. Jen málokoho by napadlo, že i z ryb lze uvařit tak specifické jídlo jako je guláš. Výsledek je navíc velmi chutný, že může se stát oblíbeným v jídelníčku každé rodiny a určitě zachutná i těm, kdo by jinak rybu nevzali do úst. Ideálně můžeme použít čerstvého českého sumce, ale pokud není k mání (což je velmi pravděpobné), stejně dobře poslouží i jeho asijská odrůda u nás prodávaná zmrazená - pangasius.
Filety z pangaseSuroviny:
  • 250 - 500 g pangasiuse (nebo dle počtu strávníků) nebo českého sumce
  • 1 větší cibuli
  • 1-2 lžíce mleté červené sladké papriky
  • 2-3 bobkové listy
  • 4-5 kuliček nového koření
  • sůl a bílý pepř podle chuti
  • rybí vývar nebo 1/2 kostky bujónu
  • 1-2 lusky zelené papriky
  • mouka na zahuštění nebo jíška Knorr
  • olej na cibulku
  • pro chuť nasekaná petrželka, třeba i majoránka nebo česnek.

    Suroviny:
  • Základ je skoro stejný jako u přípravy klasického guláše. Zmrazenou rybu necháme rozmrazit a zbytku ledového krunýře se zbavíme omytím pod tekoucí vodou a nakrájíme ji na větší kousky.
  • Na oleji osmažíme cibulku, nebudeme ji však dělat tmavou a navíc do cibule vhodíme několik lísků bobkového listu a kuliček nového koření.
  • Pak přidáme sladkou papriku a minutku lehce promícháme - neohříváme příliš dlouho, aby paprika nezhořkla.
  • Do kastrolu na sklovitou cibuli vložíme nakrájené kousky ryby, chvíli lehce promícháváme, aby se maso zatáhlo (zbělelo).
  • (Zmraženou rybu musíme restovat o chvíli déle než čerstvou, abychom dostali z ryby vodu.)
  • Pak vše zalijeme rybím vývarem (nebo vodou s půlkou masoxu, případně s rybím bujónem (z prášku nebo z kostky) a přidáme trochu soli s pepřem.
  • Do guláše vhodíme na proužky nakrájený lusk zelené papriky, který v kombinaci s bobkovým listem a novým kořením dá guláši neopakovatelnou chuť. Pangasius
  • Příliš teď neotálíme se zahušťováním; ryby jsou uvařené za okamžik a paprika také.
  • Počítáme asi s pěti minutami na provaření tak, aby nakonec se křehké rybí maso nerozpadlo a paprika zůstala ještě chrupavá.
  • Na závěr můžeme přidat trošku nasekané petrželky, pro chuť třeba i majoránku nebo česnek.
  • Jako příloha se hodí brambory, rýže nebo pečivo u guláše a přesvědčil jsem se, že je dobrý i houskový knedlík.

    Poznámky:
  • Nejdříve začněme vařením přílohy, neboť rybí guláš je tak rychle hotový, že se vyplatí začít vaření přílohou, ať už jde o brambory nebo rýži.
  • Než se příloha uvaří, máme v mezičase hotový i guláš.
  • Na rozdíl od hovězího guláše není tento nejlepší až ohřívaný; rybí maso je přece jen křehčí, dlouhým ležením a několikerým ohříváním by se mohlo začít rozpadat.
  • Vyzkoušel jsem i variantu zahušťování jíškou tak, že po osmahnutí cibulky a masa jsem již teď přidal mouku (nepřehnat to - stačí asi 1 lžíce mouky) a vše osmahl.
  • Rychleji můžeme zahustit guláš světlou jíškou Knorr, pak posypeme paprikou a kousky masa jí obalíme a zalijeme vývarem.
  • Můžeme použít maso ze sumce, ale ten je pro nás asi těžko dosažitelný, kdežto mražený pangasius je všude.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME

    [CNW:Counter]