Rybka z indonéského ostrova Pulau Weh
(Alena Johnsson - Čepková: "UM - magazin zájmů a zálib", str. 60, jaro 1989, indonéská kuchyně)
Pulau Weh - zkráceně Weh, je ostrov vulkanického původu, nacházející se v Andamanském moři, asi 15 km od severozápadního okraje ostrova Sumatra. Ostrov patří pod správu provincie Aceh a v roku 1993 na něm trvale žilo 24700 obyvatel. Největším sídlem (23654 lidí) ostrova je Sabang, který je zároveň i nejsevernejším sídlem Indonésie. Pobřeží ostrova je domovským prostředím pro vzácneho žraloka velkoústeho, korálové útesy skrývajú velké množství různych druhů ryb. Indonéská vláda vyhlásila v roku 1982 plochu 26 km2 pobřežních vod a 34 km2 pobřeží ostrova za přírodní rezervaci.
Rybka z indonéského ostrova Pulau Weh-foto zdrojSuroviny na 1 porci:
  • 1 ryba vcelku, dlouhá asi jako talíř (např. tilápie, pražma, lín, pangasius nebo i menší kapřík
  • 2 plátky čerstvého ananasu, na 1 cm plátky a pak na delší nudličky
  • 1 malá mrkev, na hrubé nudličky
  • 1 malá cibule, rozpůlíme a na tenké půlměsíčky
  • 1 červená dlouhá feferonka, šikmo na kolečka (nikoliv kulatá, možno nahradit i nepálivou kapií, ale není to ono)
  • hodně rostlinného oleje (nepoužívat olivový)
  • zelená petrželka na ozdobu
  • sůl a bílý pepř
  • zázvor podle chuti

    Postup přípravy:
  • Pokud máme čerstvou rybu tak ji vykucháme, zbavíme šupin
  • Pokud je méně výrazná jako např. naše ryby, dejme tomu kapr, potřeme ji směsí solí, pepře rozdrceného zázvoru a necháme den v chladničce marinovat.
  • Nakrájenou zeleninu dáváme odděleně do jednotlivých misek.
  • Na pánvi rozpálíme olej.
  • Pokud jsme rybu marinovali, marinádu otřeme než vložíme rybu do oleje, protože zázvor by se připaloval.
  • Rybu smažíme vcelku, pokaždé straně přibližně deset minut.
  • Na oleji krátce osmahneme zvlášť zeleninu v pořadí mrkev, a cibule (ani jeno nesmí zhnědnout a musí zůstat křupavé).
  • Následuje ananas a na poslední minutu přidáme feferonky nebo kapii.
  • Zeleninu dohromady pečem ne více jak pět minut.

    Tlamovec mosambický; Tialpia Rendalli / a. Blue kurper; Tialpea bream; Tialpia / n. Bodenbrutet; Maulbruter / lat. Oreochromis masambicus případně Sarothorodon) jsou názvy různých jazycích ryby patříci mezi vrubozubcové ("Cichlidae").Tilapia a Její český název je přiléhavý, neboť odchovává své potomky v tlamě. Má šedavou kůži a tvarem připomíná kapra. Tlamovci se liší od ostatních ryb tím, že odchovávají své potomky v tlamě. Je to prý první mořská ryba, která byla uměle pěstována na rybích farmách. Dnes je již obecně považována za rybu sladkovodní. Chová se především v USA, jižní Americe, Asii a Africe (často v nádržích jaderných elektráren), v jezerech se loví především v Africe (JAR, Mosambik, Zimbabwe, Botswana). V březnu, dubnu a květnu se v Africe loví největší tilapie. Proto byly na ochranu stavů těchto ryb zavedeny limity. Bez hlavy a ocasu je tilapia asi 15 cm dlouhá, 5 - 6 cm široká, dorůstá však do váhy až 3,5 kg. Maso má jemné a chutné (mírně nasládlé), pevné a libové, kostru lze snadno vyjmout za syrova, když se ryba rozřízne po délce. S komerčním chovem tilapií na maso se u nás začaly dělat pokusy až od roku 1990, do té doby byly tilapie spíše ozdobou akvárií. Dnes se u nás produkcí tilapií zabývají pravděpodobně pouze v Tisové u Sokolova, kde k jejich odchovu využívají teplé odpadní vody z elektrárny. Přesto se však na našich pultech tu a tam v nabídce tilapie objevuje i když zřídka.

    Literární prameny:
  • Časopis "Koktejl extra", gastronomie, ročník I., 2006
  • Indonésieblog - aktuální glosy ze života v současné Indonésii očima Soni Čermákové.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME

    [CNW:Counter]