Sleď v hořčičném nálevu
(Alena Johnsson - Čepková: "UM - magazin zájmů a zálib", str. 60, jaro 1989, švédská kuchyně)

Sleď v hořčičném nálevu - je dalším švédským jídlem ze sleďů. Pikantní pokrm připravujeme dva dny před podáváním při použití sledě mraženého ale u zavináče stačí jen jeden den. Nezbytný je ve Švédsku tolik oblíbený kopr při podávání. K přípravě použijeme dvou nálevů, a to jen v případě že použijeme rozmražené ryby. První nálev se ryby marinují ve zředěném octovém roztoku a v soli. Kyselým nálevem a solí se štěpí bílkoviny a maso měkne ("uvaření ryby za studena"). Pokud použijeme zavináče, tak zde tento pochod již proběhl při jejich výrobě a během skladování. První stupeň zpracování marinování odpadá.
Sleď v hořčičném nálevu-foto zdrojSuroviny pro 4 osoby:
  • 10 mražených sleďů nebo zavináčů
    Na nálev číslo 1 (jen pro mražené sledě):
  • 500 ml vody
  • 200 ml octa
  • 1/2 lžíce soli
    Na nálev číslo 2:
  • 150-200 ml oleje
  • 2 lžíce octa
  • 2 vrchovaté lžíce plnotučné hořčice
  • 1 vrchovatá lžíce cukru
  • sůl a pepř
  • svazek kopru

    Postup přípravy:
  • Sledě zmražené necháme rozmrznout, pak vykostíme a stáhneme kůži.
  • Filátka naložíme do nálevu číslo 1 na dobu 24 hodin a uchováváme v chladu.
  • Druhý den nálev slijeme.
  • Sledě naskládáme do hluboké misky nebo zavařovací sklenice.
  • Zalijeme je nálevem číslo 2 rozšlehaným vidličkou na hustou omáčku.
  • Hojně posypeme koprem, promícháme a necháme uležet do druhéhé dne.
  • Před podáváním ještě posypeme čerstvě nasekaným koprem.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME

    [CNW:Counter]