Sleď v hořčičném nálevu
(Alena Johnsson - Čepková: "UM - magazin zájmů a zálib", str. 60, jaro 1989, švédská kuchyně)
Sleď v hořčičném nálevu - je dalším švédským jídlem ze sleďů. Pikantní pokrm připravujeme dva dny před podáváním při použití sledě mraženého ale u zavináče stačí jen jeden den. Nezbytný je ve Švédsku tolik oblíbený kopr při podávání. K přípravě použijeme dvou nálevů, a to jen v případě že použijeme rozmražené ryby. První nálev se ryby marinují ve zředěném octovém roztoku a v soli. Kyselým nálevem a solí se štěpí bílkoviny a maso měkne ("uvaření ryby za studena"). Pokud použijeme zavináče, tak zde tento pochod již proběhl při jejich výrobě a během skladování. První stupeň zpracování marinování odpadá.
Suroviny pro 4 osoby:10 mražených sleďů nebo zavináčů
Na nálev číslo 1 (jen pro mražené sledě):500 ml vody200 ml octa1/2 lžíce soli
Na nálev číslo 2:150-200 ml oleje2 lžíce octa2 vrchovaté lžíce plnotučné hořčice1 vrchovatá lžíce cukrusůl a pepřsvazek kopru
Postup přípravy:Sledě zmražené necháme rozmrznout, pak vykostíme a stáhneme kůži.Filátka naložíme do nálevu číslo 1 na dobu 24 hodin a uchováváme v chladu.Druhý den nálev slijeme.Sledě naskládáme do hluboké misky nebo zavařovací sklenice.Zalijeme je nálevem číslo 2 rozšlehaným vidličkou na hustou omáčku.Hojně posypeme koprem, promícháme a necháme uležet do druhéhé dne.Před podáváním ještě posypeme čerstvě nasekaným koprem.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME