Smažená flundra z mraženého sledě
(Alena Johnosson-Čepková: "Opovrhovaný sleď král mořských ryb", magazin UM, jaro 1989, švédská kuchyně)
Flundra (Flounder, Flunder, Kambala, Limanda) - je chutná ryba patřící do čeledi Platýsovitých ("Pleuronectidae"), řádu Platýsi ("Pleuronectiformes"). V mořích žijí tyto ryby při pobřeží a často i táhnou proti proudu řek vlévajících se do moře. Relativně hojný je výskyt zejména platýse malého ("Pleuronectes flesus L.") nebo-li bradavičnatého zvaného "flundra". Flundra neboli platýsJedná se o relativně menší, jen 20-50 cm dlouhou rybu, jejíž délka je třikráte větší než šířka. Drží se nejraději při pobřeží moře Středozemního, Azovského a Černého, kde se na píščitém dně rozmnožuje. Jejím domovem je Severní ledový oceán. Dříve, než byly postaveny jezy a voda byla čistá, dostávali se tito platýsi po Labi k nám, např. až do blízkosti Roudnice nad Labem. Platýsi mají neobvyklé ploché a nesouměrné tělo, oči mají uloženy pouze na jedné straně těla a jednou ploutví se dotýkají mořského dna. Jsou vlastně stále v poloze "na boku". Jsou důležitou hospodářskou a zvláště chutnou rybou a konali se proto úspěšné pokusy s jejich umělým odchovem (Dánsko, Norsko, Island aj.). Pro svou chuť je platýs na světových trzích vyhledávanou rybou, ceněnou hodně výše než např. hojnější treska. Použitím tresky je však možno platýse malého neboli "flundru" na talíři vizuálně napodobit, jak to ukazuje například následující švédský recept i s uvedeným obrázkem (autor: Ivan Pinkava).
Flundra ze sledě-foto zdrojSuroviny pro 4 osoby:
  • 12 sleďů
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • kytička petržele, nasekaná
  • hrubá mouka nebo strouhanka na obalení
  • olej na smažení

    Postup přípravy:
  • Ryby vykostíme, ale kůži nestahujeme, ale odřízneme hlavičky a ocásky.
  • Každou rybu rozbalíme naplocho.
  • Na vnitřní straně všechny porce osolíme, opepříme a posypeme sekanou petrželkou.
  • Pak je přiklopíme vždy po dvou k sobě vnitřními okořeněnými stranami k sobě.
    (Poznámka DDK: - získáme z 12 upravených sleďů tři placaté porce, každou ze dvou sleďů, a jsou tak velmi podobné flundře neboli platýsu; uprostřed zůstane uzavřená petrželka s kořením)
  • Takto zdvojené porce obalíme v hrubé mouce nebo ve strouhance a opečeme v oleji na pánvi po dobu 3-4 minut na každé straně.
  • Opečenou studenou "flundru" můžeme podávat mezi dvěma chleby jako přesnidávku nebo jako rybí pochoutku kdykoliv.
  • Větší zbytky (pokud zůstanou ??) můžeme využít a naložit do sladkokyselého nálevu.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME

    [CNW:Counter]