Pečený pstruh s bramborami a křenovou omáčkou s vlašskými ořechy
(Jamie Oliver: "Dny plné chuti", str. 180, TV pořad a Nakladatelství Spektrum Grafik, 2003)
Pstruh - je naprosto fantastická ryba. Nejenže je lahodný, ale navíc jej dostaneme prakticky kdekoli. Tento recept se vyznačuje úžasnou kombinací chutí od mírně pálivého křenu, k nasládlým vlašských ořechům a husté smetaně. Ovšem omáčka sama o sobě je použitelná nejen k rybě, ale například i k hovězímu či jehněčímu masu.
Suroviny pro 4 porce:
  • 500 g brambor (oškrábaných a nakrájených na tenké plátky)
  • olivový olej
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 4 pstruzi každý o váze cca 0,5 kg (bez šupin a bez vnitřností)
  • 1 vrchovatá lžíce nastrouhaného čerstvého křenu
  • 250 ml smetany
  • 2 hrsti mírně drcených vlašských ořechů
  • šťáva z 1 citrónu
  • trocha čerstvého tymiánu (není nutné)
  • 1 citrón nakrájený na plátky (není nutné)

    Postup přípravy:
  • Troubu předehřejeme na 240° C.
  • Nakrájené syrové brambory důkladně osušíme savým papírem a zlehka potřeme olivovým olejem.
  • Osolíme, opepříme a naklademe v jedné vrstvě na dno velkého pekáče.
  • Pekáč položíme na spodní rošt v troubě a pečeme čtvrt hodiny, brambory by měly zezlátnout.
  • Mezitím pečlivě osušíme pstruhy a do všech uděláme v několika místech ostrým nožem šikmé zářezy; maso se lépe propeče a lépe do něj proniknou veškeré chutě a vůně.
  • Ryby potřeme olivovým olejem, osolíme a opepříme.
  • Pokud máme náladu, můžeme pstruhy nadít bylinkami, není to však nezbytně nutné. (Jamie používá kombinaci čerstvého tymiánu a tenkých plátků citrónu, netrvá to dlouho, sotva dvě minuty).
  • Ryby dáme na 10 až 12 minut péct do trouby na vrchní rošt a měly by tam zezlátnout.
  • Zatímco se ryby i brambory pečou, připravíme omáčku.
    Příprava křenové omáčky:
  • Úplně nejlepší je čerstvý křen, který je nutno očistit a nastrouhat; můžeme však použít i křen se smetanou, který se někdy prodává v obchodech ve sklenicích.
  • Čerstvý křen v misce smícháme se smetanou a vlašskými ořechy, osolíme, opepříme a zakapeme trochou citrónové šťávy.
  • Ryby podáváme s bramborami a každou porci přelijeme křenovou omáčkou.
  • Nezapomeneme k tomu udělat zeleninový salát.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME