Krevety podle Ken Homa
(Ken Home vaří v pořadu "Prima vařečka, TV Prima, prosinec 2000)

Suroviny:
  • 300 g nevařených krevet
  • zázvor na proužky
  • sůl, pepř
  • česnek nasekaný na plátky
  • rýžové víno
  • sezamový olej
  • rostlinný (sojový) olej
  • mango (pokud nemáme - nahradíme broskvemi nakrájenými na měsíčky)
    Příloha: rýže

    Postup přípravy:
  • Rozpálíme olej v pánvi wok, do pánve vhodíme zázvor, česnek a vše krátce orestujeme.
  • Pak přidáme nevařené krevety, opepříme, osolíme a přidáme broskve (mango).
  • Přidáme rýžové víno a zakápneme sezamovým olejem. A je hotovo!
    » Thomas Hudson vzpomínal, jak se ho majitel výčepu toho rána na Boží hod - byl to první válečný Boží hod - zeptal: "Chtěl byste pár krevet?" A přinesl velký talíř s horou čerstvě uavřených garnátů, položil ho na pult, nakrájel žlutý citrus a začal klást plátky na talířek. Garnáti byli obrovští s růžoví a jejich tykadla visela dobrých třicet centimetrů přes okraj výčepu; Thomas Hudson jednoho vzal, roztáhl jeho dlouhé kníry do celé jejich šířky a poznamenal, že jsou delší než fousy japonského admirála. Pak ulomil japonskému admirálovi hlavu, otevřel palci krunýř a vyklepl ho ven; chutnal v zubech tak čerstvě a tak hedvábně a měl takové aroma, protože byl uvařený v mořské vodě s čerstvou citrusovou šťávou a celým černým pepřem, že si Thomas Hudson pomyslel, že v životě lepšího nejedl; ani v Malaze, ani v Tarragoně, ani ve Valencii.«

    (Ernest Hemingway, 1898-1961, americký spisovatel: "Ostrovy uprostřed proudu", Praha 1972)
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]