Řecké zapečené ryby se strouhankou
("Prima varečka" TV Prima, únor 2001, dle Marthy Elfteriadu, řecká kuchyně)
Suroviny: 2 - 3 menší ryby strouhanka na posypání ryb dle potřeby
Na marinádu: 600 g rajčat, nastrouhat, nebo oloupat a rozmixovat, nebo 1,5 lžíce protlaku sůl, pepř 1/2 šálku bílého vín 2 - 3 stroužky česnek, rozmačkaný 2 lžíce zelené petržele, nasekaná 250 ml olivového olej do marinády a na vymazání pekáčku
Příloha: chléb, pečivo
Postup přípravy:Ryby rozpůlíme, vykostíme a zbavíme kůže (nemusí se).Připravené filety namáčíme do marinády, kterou připravíme smícháním výše uvedených surovin.Filety obalené v marinádě naskládáme vedle sebe na vymaštěný pekáček a do mezer na okraji a mezi rybím masem nalijeme zbytek marinády.Pak bohatě zasypeme strouhankou a dáme zapéci do trouby.Když je maso již téměř měkké, opatrně ryby obrátíme a opět zasypeme strouhankou a necháme zapéci.
Poznámka DDK:
Tento předpis byl autorkou předváděn v pořadu na TV Prima. Mimo to byl zahrnut do její kuchařské knihy "Řecká kuchyně" na straně 162. Zde je uveden pod názvem "Ryba pečená v troubě". Uvádí, že jde o recept ze Spetset, v originále nazývaný "Psarai furnu spetsiotiko". Zkoušel jsem to s dobrým výsledkem, je dost vydatný.
ZPĚT do kapitolyHOME