Siven s kaviárovou smetanovou omáčkou
("Prima varečka" TV Prima, 12. března 2001, 4 porce)

Suroviny:
  • 4 menší siveny
  • 1 citrón
  • hladkou mouku na obalení
  • snítku čerstvého kopru nebo petrželky na ozdobení pokrmu
    Na kaviárovou omáčku:
  • 250 ml sladké smetany
  • 25 g červeného kaviáru
  • 200 ml suchého bílého vína
  • sůl, bílý pepř
  • olej
  • bramborový škrob
    Příloha: opečené brambory

    Postup přípravy:
  • Porce sivena omyjeme osušíme a pokapeme citrónem, obalíme po obou stranách v hladké mouce a v rozpáleném oleji osmahneme po obou stranách dozlatova.
  • Porce sivena na talíři poléváme kaviárovou omáčkou a zdobíme snítkou kopru.
    Příprava kaviárové omáčky:
  • Smetanu prohřejeme, přidáme kaviár, dochutíme solí a pepřem, zalijeme vínem, přidáme bramborový škrob a krátce povaříme.
    »Labužníku, který byl jmenován berním ředitelem v Périgueux, bylo blahopřáno a hovořilo se o tom, jakou rozkoš zažije, když bude žít ve středisku dobrého jídla, v zemi lanýžů, červených, řeckých koroptví, krůt s lanýži atd. "Ach," odvětil vzdychaje zarmoucený labužník, "je vůbec možno žít v kraji, kam nedosahuje příliv moře a s ním čerstvé ryby?"
    ( Athellme Brillat-Savarin, 1755-1826: "La Physiologie du Goût", NLN Praha, 1994)
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]