Dušená ryba s koprovou omáčkou
(Slimmers´Delights, Better Homes and Gardens Books, Great Britain, strana 45)

Suroviny:
  • 1350 g čerstvé nebo mrazené ryby
  • 220 ml vody
  • 220 ml suchého bílého vína
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/8 lžičky pepře
  • 1/2 citrónu nakrájeného na klínky
  • 1 bobkový list
  • 1 lžíce mouky
  • 110 g kyselé smetany
  • 1 lžička nastříhaného čerstvého kopru nebo 1/4 lžičky sušeného

  • (253 cal)

    Postup přípravy:
  • Rozmrazíme rybu (pokud není čerstvá) a umístíme ji pak do velkého hrnce, přidáme vodu, víno, sůl, a pepř.
  • Před tím ještě potřeme celou rybu citróny a přidáme do kapaliny klínky nakrájené z citrónů a bobkový list.
  • Vše dáme přímo do hrnce do kapaliny a obsah hrnce uvedeme k varu a pak zmírníme plamen.
  • Dusíme pod pokličkou 25 až 30 minut, až je ryba měkká.
  • Pak vyjmeme rybu z hrnce a ponecháme v teple, ale stranou si dáme asi 110 ml vypečené kapaliny na přípravu omáčky (viz níže).
  • Z uvařené ryby odstraníme kůži, odstraníme kosti, maso přemístíme opatrně na talíře, nejlépe za pomocí dvou kovových nebo dřevěných špachtliček.
  • Porce přelijeme šťávou a koprovou smetanovou omáčkou.
    Příprava koprové omáčky:
  • Smícháme mouku s kyselou smetanou a s kapalinou ponechanou stranou z vaření ryby (110 ml) a koprem.
  • Varem ji zahustíme, zvolna povaříme asi jednu minutu a servírujeme s rybou.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]