Dušená ryba s koprovou omáčkou
(Slimmers´Delights, Better Homes and Gardens Books, Great Britain, strana 45)
Suroviny:1350 g čerstvé nebo mrazené ryby220 ml vody220 ml suchého bílého vína1/2 lžičky soli1/8 lžičky pepře1/2 citrónu nakrájeného na klínky1 bobkový list1 lžíce mouky110 g kyselé smetany1 lžička nastříhaného čerstvého kopru nebo 1/4 lžičky sušeného
(253 cal)
Postup přípravy:Rozmrazíme rybu (pokud není čerstvá) a umístíme ji pak do velkého hrnce, přidáme vodu, víno, sůl, a pepř.Před tím ještě potřeme celou rybu citróny a přidáme do kapaliny klínky nakrájené z citrónů a bobkový list.Vše dáme přímo do hrnce do kapaliny a obsah hrnce uvedeme k varu a pak zmírníme plamen.Dusíme pod pokličkou 25 až 30 minut, až je ryba měkká.Pak vyjmeme rybu z hrnce a ponecháme v teple, ale stranou si dáme asi 110 ml vypečené kapaliny na přípravu omáčky (viz níže).Z uvařené ryby odstraníme kůži, odstraníme kosti, maso přemístíme opatrně na talíře, nejlépe za pomocí dvou kovových nebo dřevěných špachtliček.Porce přelijeme šťávou a koprovou smetanovou omáčkou.
Příprava koprové omáčky:Smícháme mouku s kyselou smetanou a s kapalinou ponechanou stranou z vaření ryby (110 ml) a koprem.Varem ji zahustíme, zvolna povaříme asi jednu minutu a servírujeme s rybou.
ZPĚT do kapitolyHOME