Grilované sardinky na toastu s remuládou
(Gary Rhodes:"Cooking for friends", TV seriál BBC, 2001)
Suroviny:
  • 8 řezů ze sardinek (nebo jiné menší rybky)
  • máslo
  • sůl a pepř
  • olivový olej
    Na remuládu:
  • 100 ml majonézy
  • 1 lžička dijónské hořčice
  • citrónovou šťávu
  • 1 lžička kaparů
  • 1 lžičky nasekaných sterilovaných okurek
  • jemně pokrájené ančovičky
  • 1 lžička petrželky, estragonu a kerblíku
    Příloha: opečený toast z jakéhokoliv chleba

    Postup přípravy:
  • Rybky zbavíme šupin, očistíme je a vroubkovaným nožem podél páteře rozřízneme, pak je obrátíme a provedeme stejný úkon i z druhé strany.
  • Odstraníme vcelku páteř, drobné kůstky seškrábeme nožem od horního okraje dolů.
  • Položíme rybky na plech masitou stranou dolů a jejich kůži vydatně potřeme máslem, osolíme a opepříme a teď mohou jít na gril.
  • Na toast můžeme použít jakýkoliv druh chleba.
  • Krajíčky chleba důkladně pokapeme olivovým olejem a grilujeme dohněda.
  • Potom vložíme do grilu ryby, ale jen na chvilku, jen aby kůžička byla křupavá. Zatím co se ryby grilují rychle si připravíme remuládu.
    Příprava remulády:
    Do misky dáme majonézu, přidáme dijónskou hořčici, trochu citrónové šťávy a promícháme, přidáme kapary, stejné množství jemně nasekaných sterilovaných okurek.
  • Dále ještě jemně pokrájenéch ančovičky (nebo sardelovou pastu - DDK), vrchovatou lžičku petrželky, estragonu a kerblíku a vše dobře promícháme - tremuláda jako omáčka je hotová.
  • Na každý toast dáme dvě lžíce remulády a na ni položíme čtyři grilované sardinkové řezy.
  • Pro dokonalý středomořský pocit zakápneme olivovým olejem.

    Poznámka DDK:
    Pro přípravu pokrmu je možno použít jakoukoliv menší rybu a uvedená remuláda je omáčka obecně vhodná pro jakoukoliv grilovanou rybu - je to velmi zajímavá kombinace.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]