Smažený losos na toastu
(Gary Rhodes:, "Cooking for friends", TV seriál BBC-2, 2001)
Suroviny:
  • 2 porce lososa (2 - 2,5 cm tlusté řezy)
    Na obalení:
  • 25 g jemné strouhanky
  • 25 g ovesné mouky (nejlépe směs hrubé a středně mleté)
  • pepř
  • 1 vajíčko
  • olej a máslo na smažení
    Na omáčku z whisky:
  • 2 lžíce whisky
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 4 lžíce olivového oleje
  • pepř
  • máslo
    Na ozdobení:
  • lístky mladého špenátu

  • Příloha: opečený toast z černého chleba

    Postup přípravy:
    Příprava citrónové omáčky s whisky:
  • Whisky nalijeme na pánev, necháme povařit, aby se množství zredukovalo na polovinu, tím vyvaříme část alkoholu, ale naopak zvýrazníme chuť whisky a další chutě k tomu ještě přidáme.
  • Jednu polévkovou lžíci citrónové šťávy nalijeme do misky, teď nalijeme horkou whisky do citrónové šťávy, promícháme a vlijeme 4 lžíce olivového oleje.
  • Jednu lžíci na každou porci a ještě přidáme trochu soli a čerstvě mletého pepře.
  • Zdá se, že pánev je už dost teplá, takže do ní vložíme několik kousků čerstvého másla, . . . už bublá a za pár vteřin bude mít oříškovou chuť, tak ji rozšleháme a mámr hotovou omáčku
  • Na tento okamžik dáme pozor, máslo ztichlo a přestalo se škvařit, má krásnou oříškovou barvu můžeme je nalít na pánev.
    Báječně voní a teď se budeme věnovat rybě.
    Obalování a smažení ryby:
  • Na obalení smícháme jemnou strouhanku a ovesnou mouku, nejlépe směsi dvou druhů - středně mleté a hrubší tzv. "špendlíkové hlavičky".
  • Vhodné jsou oba druhy, pak je to mnohem křupavější.
  • Osolíme jenom trochu a přimeleme trochu pepře a směs promícháme, lososa také trochu okořeníme pepřem.
  • Na dvě porce rozšleháme jedno vajíčko, protože obalovat budeme jenom z jedné strany.
  • Obalíme jen tu stranu, která bude při servírování ležet na toastu nahoře.
  • Porce ryby namočíme z obou stran ve vajíčku a jen jednu stranu vložíme do směsi strouhanky s moukou, vyjmeme a trochu poklepeme.
  • Položíme ji stranou a stejně obalíme i druhý řez a položíme k prvnímu.
  • Do pánve vlijeme malinko oleje, nenecháme ho moc rozpálit, ovesná mouka by se spálila dřív než by se losos usmažil a na pánev vložíme na pánev obalenou rybu.
  • . . . slyšíme jak se okamžitě začne smažit, hned vedle položíme přidáme druhou porci.
  • Vždycky když smažíme rybu je dobré přidat do pánve zároveň s ní ještě kousek másla.
  • Když je losos hotový musí mýt uprostřed ještě z boku znatelný proužek růžového masa; tehdy máme jistotu, že losos bude opravdu šťavnatý.
  • Zatím co se ryba ještě smaží začneme aranžovat pokrm.
  • Použijeme toast z tmavého chleba, jehož krajíčky namažeme máslem a opečeme dohněda. Na krajíčky chleba položíme velmi mladé listy špenátu, vše pokapeme je dresinkem z másla, oleje a citrónové šťávy a nahoru položíme osmaženou rybu. Nahoře ozdobíme dílečkem citrónu a znovu vše pokapeme dresinkem.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]