Zapečený losos "Kabajaki"
(Koření od Antonína, pro 4 porce)
Kabajaki - neboli "ryba na bylinkách" - je originální japonská bylinková směs na mořské a sladkovodní ryby a jiné mořské speciality nejen asijské kuchyně. Je vhodná ke grilování, pečení, při přípravě zálivek na ryby nebo do rybích polévek. Obsahuje petržel, cibuli, pepř, česnek, sůl (5 %) a další zelené byliny. Je možno si ji objednat na stránkách Koření od Antonína"
Suroviny:
  • 400 - 600 g lososa
  • sůl
  • šťáva z 1/2 citrónu
  • 1 větší cibule
  • 100 - 150 g uzené nebo prorostlejší anglické slaniny
  • směs koření "Kabajaki"
  • olej na smažení
  • máslo na vymazání zapékací misky
    Příloha: opečené brambory, zeleninová obloha

    Postup přípravy:
  • Z lososa nakrájíme 4 stejné podkovy (nebo koupíme již nakrájené steaky z lososa), dobře je osušíme ubrouskem, osolíme, pokapeme z obou stran šťávou z 1/2 citrónu a cca na 1/2 hodiny dáme odležet do chladničky.
  • Pak lososa vyndáme z chladničky a na rozehřátém oleji jednotlivé porce po obou stranách lehce opečeme tak, aby maso zůstalo ještě růžové.
  • Opečené porce narovnáme vedle sebe do máslem vymazané zapékací misky nebo pekáčku a na každou porci rovnoměrně rozdělíme připravenou pastu.
  • Zapékáme v rozpálené troubě dokud se slanina nezačne škvařit a cibule zlátnout. Podáváme s opečeným bramborem a zeleninovou oblohou.
    Příprava pasty na rybu:
  • ednu větší nakrájenou cibuli promícháme s nakrájeným uzeným nebo prorostlejší anglickou slaninou.
  • Přidáme 2 lžičky směsi koření "Kabajaki", osolíme (přibližně 1/2 lžičky) a vše nožem jemně nasekáme, až vznikne pasta.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]