Losos s krevetovou omáčkou
("Prima vařečka", TV Prima, listopad 2000)

Suroviny:
  • 400 g lososa (na 2 porce)
  • čerstvé bylinky: šalvěj, rozmarýn, bazalka, libeček a petržel
  • sůl
    Na omáčku:
  • 40 g předvařených krevet (nebo krabích tyčinek, žampionů nebo brokolice na kousky nakrájených.)
  • 300 ml bílého vína
  • máslo
  • mouka
  • sladká šlehačka
  • muškátový květ
  • bílý pepř
    Příloha: vařené brambory

    Postup přípravy:
  • Do vyššího hrnce vložíme pařáček, na dno hrnce nalijeme přiměřeně vody a do ní vložíme čerstvé bylinky.
  • Necháme vodu provařit až páry voní po bylinkách a pak na pařáček (sítko) položíme porce ryby a necháme je vařit v páře asi 10 minut.
  • Porce lososa dáme na talíře a jeho část polijeme krevetovou omáčkou a podáváme s brambory.
    Příprava krevetové omáčky:
  • Nejdříve připravíme jako základ bešamel tj. do rozehřátého másla pomalu přisypáváme mouku za stálého míchání (pozor hrudky!).
  • Stále mícháme asi po dobu 20 minut za postupného přidávání kapalin : studeného mléky, vína a smetany.
  • Dochutíme solí a pepřem bílým, muškátovým květem, nebo oříškem, vše ještě provaříme.
  • Do omáčky přidáme krevetky (nebo jejich náhradu - prsty).
  • Ještě horkou směs nalijeme do mixeru a rozmělníme na hustou omáčku, kterou přelijeme porce lososa na talíři.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]