Losos vařený v páře s křenovou omáčkou - Steamed Salmon with Horseradish Sauce
("Slimmers´Delights", Better Homes and Gardens Books, Great Britain, strana 96, 4 porce)
Suroviny: 225 g tj. dva malé steaky z lososa 110 ml smetany "light" 1 lžíce nastřihané pažitky nebo jarní cibulky 1 1/2 lžičky kukuřičné mouky 1/8 lžičky soli 2 lžičky křenové omáčky 1/2 lžičky citrónové šťávy alfalfa klíčky (není nutné) pomerančové klínky (není nutné)
Příloha: brambory, pečivo
Postup přípravy:Do vyššího hrnce dáme vodu, vložíme na sporák.Do hrnce vložíme stojánek s mřížkou a na mřížku položíme rybí steaky.Hrnec zakryjeme poklicí a vaříme v páře 6 až 8 minut nebo déle; zkusíme test kdy je ryba uvařená.
Mezitím si připravíme pažitkovo-křenovou omáčku.Na malé pánvi smícháme smetanu, pažitku nebo cibulku, kukuřičnou mouku a sůl.Vaříme za míchání a až se objeví ode dna bublinky mícháme ještě 2 minuty.Pak teprve odstraníme z ohně, smícháme s křenovou omáčkou (bešamel s křenem) a citrónovou šťávou.Rybí porce opatrně přemístíme na talíře a polijeme touto omáčkou.
Instrukce pro přípravu pokrmu v mikrovlnné troubě:Rybu položíme rybu na 20 x 20 x 5 cm nekovovou misku. Uzavřeme ji průchodným mikroténem. Troubu nařídíme na 100%-ní výkon a ponecháme působit 3,5 až 4 minuty, až je maso uvařeno (test). Také můžeme s výhodou použít trojdílnou polypropylenovou misku se středním perforovaným dílem (prodávaný pařáček do mikrovlnné trouby), který je k tomuto vaření v páře uzpůsobený.V jiné malé nekovové misce smícháme mléko, pažitku, kukuřičnou mouku a sůl.V této misce pak v mikrovlnné troubě uvaříme omáčku, nezakryté při 100 % výkonu asi 1,5 a 2,5 minuty.Když je vrstva vyšší a kapalina bublá, tak ji každých 30 vteřin zamícháme.Pak do této kapaliny zamícháme křenovou omáčku a citrónovou šťávu a dál pokračujeme tak jak je uvedeno výše při standardním postupu tj. všechno to sníme.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME