Opečená treska v bazalkové omáčce
(Anonym v časopise "ELLE - recepty, 2000)
Suroviny pro 6 porcí:6 plátků tresky (každý asi po 150 g)2 snítky bazalky1 šalotka150 ml suchého bílého vína150 ml čerstvé smetany100 g máslasůl, pepř
Příloha: brambory
Postup přípravy:Bazalku omyjeme, osušíme a nakrájíme, šalotku oloupeme, nasekáme nadrobno a v hrnci ji podusíme s bílým vínem. Přidáme smetanu a vaříme 4 minuty na silnějším plameni, potom oheň zmírníme, přidáme 70 g másla a zamícháme.Osolíme, opepříme a vložíme nakrájenou bazalku.Takto připravenou bazalkovou omáčku uložíme do chladu.Plátky tresky pečeme dozlatova na zbytku (30 g) másla, po dvou minutách na každé straně a podáváme na talíři s bazalkovou omáčkou.
Poznámka DDK:
Bazalka - je bylinka bohatá na vitamín A a C, což umožňuje snadné vstřebávání železa. Snadno ji vypěstujeme i v truhlíku na balkóně a mužeme si ji uložit na zimu do mrazáku. Pro svou vůni a obsah vitamínů jistě zaslouží její pěstování naší větší pozornost a to i pro tradiční českou kuchyni..
ZPĚT do kapitolyHOME