Opečená treska v bazalkové omáčce
(Anonym v časopise "ELLE - recepty, 2000)

Suroviny pro 6 porcí:
  • 6 plátků tresky (každý asi po 150 g)
  • 2 snítky bazalky
  • 1 šalotka
  • 150 ml suchého bílého vína
  • 150 ml čerstvé smetany
  • 100 g másla
  • sůl, pepř
    Příloha: brambory

    Postup přípravy:
  • Bazalku omyjeme, osušíme a nakrájíme, šalotku oloupeme, nasekáme nadrobno a v hrnci ji podusíme s bílým vínem.
  • Přidáme smetanu a vaříme 4 minuty na silnějším plameni, potom oheň zmírníme, přidáme 70 g másla a zamícháme.
  • Osolíme, opepříme a vložíme nakrájenou bazalku.
  • Takto připravenou bazalkovou omáčku uložíme do chladu.
  • Plátky tresky pečeme dozlatova na zbytku (30 g) másla, po dvou minutách na každé straně a podáváme na talíři s bazalkovou omáčkou.

    Poznámka DDK:
    Bazalka
    - je bylinka bohatá na vitamín A a C, což umožňuje snadné vstřebávání železa. Snadno ji vypěstujeme i v truhlíku na balkóně a mužeme si ji uložit na zimu do mrazáku. Pro svou vůni a obsah vitamínů jistě zaslouží její pěstování naší větší pozornost a to i pro tradiční českou kuchyni.
    .

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]