Rybí kuličky ze solené tresky - Bolinos de Bacalton - Portuguese Cod Cakes
("Dvě dámy při těle", TV Spektrum, 2001)
Suroviny: treska, třeba i nasolená mátapetrželkavínobramborytři žloutkysníh ze tří bílkůportské, nebo sherry či podobně sladké vínobarevný pepř, drcený
Postup přípravy:Máme nasolenou tresku, na začátku je solená treska vždy tvrdá jako dřevo, a tak se dá na 24 až 36 hodin do vody.Ideální je když nám v kuchyni protéká potok, tak jak to mají v portugalských klášterech.:o)Vodu tedy musíme stále vyměňovat, abychom odplavili sůl, nebo je dáme do mísy s vodou a pustíme na ně vodu, to nerady vidí vodárny ani naše peněženky.Tresku máme vymáčenou a povařenou asi 20 minut až půl hodiny záleží na tloušťce ryby. Teď ji rozdělíme na malé kousky, dá se to zvládnout i dvěma vidličkami, ale uděláme to stařičkým způsobem jak to dělají v Portugalsku.To uděláme tak, že zabalíme ryby do utěrky a mneme je tak dlouho dokud se nerozpadnou na malé vločky, občas nás píchne do ruky nějaká tá kostička, ale je to lepší než si ji zapíchnout do krku.Když to máme hotové, dáme rybu na pánev, přidáme najemno nakrájenou cibulku a rozmačkané brambory; ty by to měly spojit, bez nich by byla chuť jídla příliš intenzivní. Přidáme petržel a mátu - máta je velmi dobrá.Ještě přidáme tři vaječné žloutky, kapku portského vína, může to být i madeira, sherry, ale lepší je nějaké ze sladších druhů vína; ne příliš suché.Teď přidáme drcený černý pepř a hodně tuhý sníh z bílků a zapracujeme ho do směsi, sníh způsobí, že to bude lehoučké a křupavé.Ze směsi formujeme taková malá torpéda, přehazováním z dlaně do dlaně. Nemusí to být kdoví jak hladké, protože po usmažení bude všechno krásně křupavé. Rozpálíme hodně oleje a ještě před smažením se musíme se přesvědčit, že je olej opravdu rozpálený, jinak by nebyly kuličky křehké, ale blátivé.Smažíme je tak dlouho až jsou celé zlatavé a křupavé, a nikdy jich nedáváme na pánev moc.Smažíme je po částech a udržujeme olej na správné teplotě.Tak a je to! Teď je máme pěkně zlaté a tak pokračujeme dál a dál až jsou všechny usmažené, pak je jěště dáme na chvilku do trouby.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME