Pangasius s kari omáčkou
(Inspirováno receptem z publikace: "Svět kuchyně", DDK říjen 2008)Pangasius - je stěhovavá ryba, která obývá především velké prudce tekoucí řeky Číny a Jihovýchodní Asie. Loví se nebo pěstuje na farmách v Laosu, Thajsku, zejména ve Vietnamu v deltě řeky Mekong. Pangasius patří do čeledi sumcovitých ryb. Má velmi šťavnaté křehké bílé maso přejemné chuti a hlavně bez drobných kostí a téměř bez charakteristické rybí vůně. Proto bývá doporučován strávníkům, kteří sice ryby vzhledem k jejich výživovým vlastnostem by rádi konzumovali, nicméně mají odpor pokrm s rybí vůní konzumovat a z uvedených důvodů rybí maso vůbec nejí. Sumeček žraločí získává i u nás stále větší oblibu a dokáže nahradit vánočního kapra. Je vhodný i pro dětské žaludky. Tržně nejkvalitnější je bílá a světle růžová barva masa. Podrobnější informace viz Lexikon DDK ZDE
Suroviny pro 4 osoby:4 plátky pangasiuse nebo platýse mořského2 lžíce hladké mouky1 lžíce oleje1 lžíce oloupaných mandlí nakrájených na lupínkysůl
Na kari omáčku:1 lžíce másla2 lžíce hladké mouky1 lžíce bujonu (z kostky)2 lžičky citrónové šťávy2 lžičky nadrobno nasekané petrželové natě1/2 lžičky karisůl a pepř
Příloha: rýže a hlávkový salát nebo plátky okurky
Postup přípravy:
Příprava kari omáčky:Z másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku.Jíšku zředíme bujónem a za stálého míchání uvedeme do varu.Dochutíme solí, pepřem a kari a na mírném ohni necháme projít varem.Sejmeme z plotny, přidáme petrželovou nať a citrónovou šťávu podle chuti a promícháme.Hotovou omáčku dáme prozatím stranou do tepla.
Příprava ryby:Zmrazené plátky ryby necháme předem v chladničce pozvolna rozmrznout (nejlépe přes noc).Pak je osolíme a po obou stranách poprášíme moukou.Na rozpáleném oleji plátky dorůžova osmažíme.
PodáváníHotové porce ryby dáme na mísu, polijeme omáčkou a posypeme s mandlovými lupínky a ozdobíme petrželkou.Jako příloha se nejlépe hodí rýže s hlávkovým, případně okurkovým salátem nebo jenom s plátky okurky.
Poznámka DDK
K přípravě pokrmu můžeme použít i jiné filety nebo ploché řezy z mořských ryb. Doporučovaný je zejména "možský platýs" z čeledi jazykovití (nebo-li zvaný "mořský jazyk" - Solea solea L., žijící ve Středozemním moři. Kuchyňsky upravený má chutné pevné maso, filety jsou již bez kostí. Tato ryba není ale nám běžným "venkovským" obyvatelům z vnitrozemí tolik dostupná, ani mnohdy ve zmraženém stavu není na venkově k vidění. Již dostupnějším pangasiusem ji můžeme v receptu dobře nahradit i když má poněkud jemnější maso, ale spustu jiných předností.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME