Pangasius s kari omáčkou
(Inspirováno receptem z publikace: "Svět kuchyně", DDK říjen 2008)
Pangasius - je stěhovavá ryba, která obývá především velké prudce tekoucí řeky Číny a Jihovýchodní Asie. Loví se nebo pěstuje na farmách v Laosu, Thajsku, zejména ve Vietnamu v deltě řeky Mekong. Pangasius patří do čeledi sumcovitých ryb. Má velmi šťavnaté křehké bílé maso přejemné chuti a hlavně bez drobných kostí a téměř bez charakteristické rybí vůně. Proto bývá doporučován strávníkům, kteří sice ryby vzhledem k jejich výživovým vlastnostem by rádi konzumovali, nicméně mají odpor pokrm s rybí vůní konzumovat a z uvedených důvodů rybí maso vůbec nejí. Sumeček žraločí získává i u nás stále větší oblibu a dokáže nahradit vánočního kapra. Je vhodný i pro dětské žaludky. Tržně nejkvalitnější je bílá a světle růžová barva masa. Podrobnější informace viz Lexikon DDK ZDE
Pangasius v kari omáčce - foto zdroj Suroviny pro 4 osoby:
  • 4 plátky pangasiuse nebo platýse mořského
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce oloupaných mandlí nakrájených na lupínky
  • sůl
    Na kari omáčku:
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce bujonu (z kostky)
  • 2 lžičky citrónové šťávy
  • 2 lžičky nadrobno nasekané petrželové natě
  • 1/2 lžičky kari
  • sůl a pepř
    Příloha: rýže a hlávkový salát nebo plátky okurky

    Postup přípravy:
    Příprava kari omáčky:
  • Z másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku.
  • Jíšku zředíme bujónem a za stálého míchání uvedeme do varu.
  • Dochutíme solí, pepřem a kari a na mírném ohni necháme projít varem.
  • Sejmeme z plotny, přidáme petrželovou nať a citrónovou šťávu podle chuti a promícháme.
  • Hotovou omáčku dáme prozatím stranou do tepla.
    Příprava ryby:
  • Zmrazené plátky ryby necháme předem v chladničce pozvolna rozmrznout (nejlépe přes noc).
  • Pak je osolíme a po obou stranách poprášíme moukou.
  • Na rozpáleném oleji plátky dorůžova osmažíme.
    Podávání
  • Hotové porce ryby dáme na mísu, polijeme omáčkou a posypeme s mandlovými lupínky a ozdobíme petrželkou.
  • Jako příloha se nejlépe hodí rýže s hlávkovým, případně okurkovým salátem nebo jenom s plátky okurky.

    Poznámka DDK
    K přípravě pokrmu můžeme použít i jiné filety nebo ploché řezy z mořských ryb. Doporučovaný je zejména "možský platýs" z čeledi jazykovití (nebo-li zvaný "mořský jazyk" - Solea solea L., žijící ve Středozemním moři. Kuchyňsky upravený má chutné pevné maso, filety jsou již bez kostí. Tato ryba není ale nám běžným "venkovským" obyvatelům z vnitrozemí tolik dostupná, ani mnohdy ve zmraženém stavu není na venkově k vidění. Již dostupnějším pangasiusem ji můžeme v receptu dobře nahradit i když má poněkud jemnější maso, ale spustu jiných předností.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]