Dietní kapr podle kněžny Zahájské
(Tony Linhart v časopise: "Chatař a chalupář, str. 39, čís. 12, 1997, žlučníková dieta)Pokud nemůžeme jíst smaženého kapra, skrzevá pokažený žlučník, připravíme ho raději na přírodní způsob. Je to nejen z dietetického hlediska lepší, ale také chutnější. K takto připravenému kapru se hodí i lehká varianta bramborového salátu. Obecně pro žlučníkáře platí: vyvarovat se přepálených tuků, tučných mas a těžkých máslových krémů. Raději použijeme olej a čerstvé máslo, než sádlo a slaninu. U toho receptu byla ještě připojena rada: "Hlavně mějme dobrou náladu a nepřejídejme se. Stačí vždycky ždibínek něčeho dovoleného a po čase znovu. Choďme na procházky, zpívejme koledy a tak náš žlučník šťastně přežije třeba i Nový rok."
Suroviny pro 4 osoby:8 menších porcí kapraolej na potření a vymazání pekáčešpetka sladké papriky1 lžíce hladké moukysůlzelená petrželka4 kolečka citrónuvývar nebo víno na podlití
Příloha: dietní bramborový salát nebo bramborový salát s Moravankou"
Postup přípravy:Porce kapra osušíme v utěrce, nasolíme a potřeme malounko olejem, můžeme je i poprášit hladkou moukou smíchanou se špetkou papriky - budou mít pak chutnou kůrčičku.Porce opečeme na grilu nebo v troubě, když jsme předtím pekáč mírně vymazali olejem a kapra trochu podlili vývarem nebo vínem. Rybu při pečení neobracíme. Podáváme obloženého citrónem a zdobeného zelenou petrželkou.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME