Dietní kapr podle kněžny Zahájské
(Tony Linhart v časopise: "Chatař a chalupář, str. 39, čís. 12, 1997, žlučníková dieta)
Pokud nemůžeme jíst smaženého kapra, skrzevá pokažený žlučník, připravíme ho raději na přírodní způsob. Je to nejen z dietetického hlediska lepší, ale také chutnější. K takto připravenému kapru se hodí i lehká varianta bramborového salátu. Obecně pro žlučníkáře platí: vyvarovat se přepálených tuků, tučných mas a těžkých máslových krémů. Raději použijeme olej a čerstvé máslo, než sádlo a slaninu. U toho receptu byla ještě připojena rada: "Hlavně mějme dobrou náladu a nepřejídejme se. Stačí vždycky ždibínek něčeho dovoleného a po čase znovu. Choďme na procházky, zpívejme koledy a tak náš žlučník šťastně přežije třeba i Nový rok."
Suroviny pro 4 osoby:
  • 8 menších porcí kapra
  • olej na potření a vymazání pekáče
  • špetka sladké papriky
  • 1 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • zelená petrželka
  • 4 kolečka citrónu
  • vývar nebo víno na podlití
    Příloha: dietní bramborový salát nebo bramborový salát s Moravankou"

    Postup přípravy:
  • Porce kapra osušíme v utěrce, nasolíme a potřeme malounko olejem, můžeme je i poprášit hladkou moukou smíchanou se špetkou papriky - budou mít pak chutnou kůrčičku.
  • Porce opečeme na grilu nebo v troubě, když jsme předtím pekáč mírně vymazali olejem a kapra trochu podlili vývarem nebo vínem.
  • Rybu při pečení neobracíme.
  • Podáváme obloženého citrónem a zdobeného zelenou petrželkou.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]