Kapr po židovsku na jiný způsob
(Magda Saxlová, Karel Sýs: "Židovská kuchařka", str. 37, vydali Bon Art-Esprit Praha, 1991, židovská kuchyně)

Suroviny:
  • 1-1,5 kg kapra
  • 4 lžíce oleje
  • 4 cibule na plátky
  • 100 g kořenné zeleniny, nakrájená
  • koření: 4 zrnka pepře, 2 zrnka nového koření, 2 bobkové listy
  • 1 stroužek česneku
  • 6 žampiónů
  • 1 lžička citrónové šťávy
    Příloha: chléb

    Postup přípravy:
  • Kapra vykucháme, očistíme, osolíme, rozporcujeme a vložíme do kastrolu na olej a plátky cibule.
  • Okořeníme zrnky pepře, nového koření, přidáme bobkové listy a stroužek česneku, zalijeme studenou vodou, aby maso bylo potopeno.
  • Oloupeme žampiony, nakrájené nožičky přidáme k rybě a oloupané kloboučky zalité citrónovou šťávou, aby nezčernaly, dáme prozatím stranou.
  • Rybu vaříme asi 25 minut na mírném ohni.
  • Uvařenou rybu opatrně vyndáme a samotnou šťávu ještě půl hodiny povaříme, pak propasírujeme, přidáme kloboučky žampionů s citrónovou šťávou.
  • Dále ještě povaříme a ve vzniklé omáčce odložené porce ryby prohřejeme.
  • Podáváme s chlebem.

    "Soutěž vyhrál Jirka. Za nejlepší pokrm byl vyhlášen jeho kapr židovský. Recept tenkrát nechtěl prozradit, ne a ne. Ale ve spaní ho vybreptal: Kousky kapra obal v mouce, dus na oleji s cibulkou, rybím vývarem, bílým vínem, česnekem a sekanou zelenou šalotkou a dušenými pečárkami. Mňam!"

    (Ota Pavel: "Jak jsem potkal ryby")
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]