Pečená ryba v listovém těstě se špenátem
("Prima vařečka, TV Prima, 2000)

Suroviny:
  • 4 porce ryby
  • 2 vejce
  • 40 g másla
  • 350 g špenátu
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • muškátový oříšek
  • 150 g hladké mouky
  • 150 ml mléka
  • sůl a bílý pepř
  • 2 lžíce sekané petržele
  • 1 listové těsto
  • 1 vejce na potření těsta
  • zeleň na ozdobu (petrželka, koriandr)

  • Postup přípravy:
  • Vejce uvaříme natvrdo a rozsekáme na kousky.
  • Na rozpáleném másle podusíme špenát, přidáme citrónovou šťávu,muškátový oříšek dochutíme solí a pepřem.
  • Zbytek másla rozpustíme na druhé pánvi, přisypeme hladkou mouku a vaříme asi 1 minutu.
  • Stáhneme z ohně, přidáme mléko, ochutíme solí a pepřem, přidáme nasekanou petržel a rozsekaná vejce.
  • Koupené lístkové těsto rozválíme a rozdělíme na čtyři díly.
  • Rybu zlehka orestujeme, ale na másle, na každý díl těsta naklademe porci ryby, špenátu a směsi petržele s vejci.
  • Opatrně zabalíme do taštiček, které potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě na 220 °C asi 20 minut.
    »"Tatínek donesl dlouhý pergamen, který opálil svíčkou jak v nočním baru. A v něm bylo vyjmenováno 42 jídel z úhořů: Prosím: Anglická paštika z úhoře - Anglický úhoř - Becaucairský úhoř - Benátský úhoř - Úhoř Benedikt - Úhoř Bonvalent - Bordeauxský úhoř - Burgunský úhoř - Durandův úhoř - Úhoř Fines - herbes - Flámský úhoř - Francouzský úhoř - Hamburský úhoř - Úhoř Helly - Labužnícký úhoř - Mlynářský úhoř - Úhoř na jehle - Úhoř na na másle - Úhoř na modro - Úhoř na smetaně - Německý úhoř - Normanský úhoř - Pařížský úhoř - Úhoř pečený v popelu - Provensálský úhoř - Úhoř s humrovou omáčkou - Úhoř s račími ocásky - Úhoří ragú - Úhoř Robert - Rouenský úhoř - Ruský úhoř - Římský úhoř - Úhoř s holandskou omáčkou - Úhoř St. Menehould - Suffrenův úhoř - Španělský úhoř - Tatarský úhoř - Úhoř Villeroi - Zadělávaný úhoř. Tak a konečně jsem pochopil, proč plavou úhoři v noci a ještě po samém dně. Mají na ně spadeno nejlepší kuchaři a labužníci celého světa. Někdy za ně platí zlatem. Tatínek přišel v zástěře a nesl nahřátý talíř jako v nóbl podniku. Pak přinesl na pánvi naporcovaného opečeného úhoře se zlatými kůrčičkami. Omluvně se usmál a řekl tiše: "jedenačtyřicet jídel z úhořů je vyprodáno. Máme jen toho na másle". A já na to řekl: "toho mám nejradši tatínku." A dal jsem se do jídla. Posypal toho úhoře jemnou petržílkou ze své zahrádky, takže voněl po zahrádce a po jahodových květech, které kvetly v blízkosti té petržílky. Seděl a díval se na mě a čekal až dojím. Spucl jsem ho celého, už dlouho jsem nejedl tak báječného úhoře. Řekl jsem, že byl jako báseň, a on byl šťastný jako kluk. . . «

    (Ota Pavel: "Fialový poustevník", úryvek z povídky "Zlatí úhoři", Nakladatelství Svoboda Praha, 1977)
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]