»"Tatínek donesl dlouhý pergamen, který opálil svíčkou jak v nočním baru. A v něm bylo vyjmenováno 42 jídel z úhořů: Prosím: Anglická paštika z úhoře - Anglický úhoř - Becaucairský úhoř - Benátský úhoř - Úhoř Benedikt - Úhoř Bonvalent - Bordeauxský úhoř - Burgunský úhoř - Durandův úhoř - Úhoř Fines - herbes - Flámský úhoř - Francouzský úhoř - Hamburský úhoř - Úhoř Helly - Labužnícký úhoř - Mlynářský úhoř - Úhoř na jehle - Úhoř na na másle - Úhoř na modro - Úhoř na smetaně - Německý úhoř - Normanský úhoř - Pařížský úhoř - Úhoř pečený v popelu - Provensálský úhoř - Úhoř s humrovou omáčkou - Úhoř s račími ocásky - Úhoří ragú - Úhoř Robert - Rouenský úhoř - Ruský úhoř - Římský úhoř - Úhoř s holandskou omáčkou - Úhoř St. Menehould - Suffrenův úhoř - Španělský úhoř - Tatarský úhoř - Úhoř Villeroi - Zadělávaný úhoř. Tak a konečně jsem pochopil, proč plavou úhoři v noci a ještě po samém dně. Mají na ně spadeno nejlepší kuchaři a labužníci celého světa. Někdy za ně platí zlatem. Tatínek přišel v zástěře a nesl nahřátý talíř jako v nóbl podniku. Pak přinesl na pánvi naporcovaného opečeného úhoře se zlatými kůrčičkami. Omluvně se usmál a řekl tiše: "jedenačtyřicet jídel z úhořů je vyprodáno. Máme jen toho na másle". A já na to řekl: "toho mám nejradši tatínku." A dal jsem se do jídla. Posypal toho úhoře jemnou petržílkou ze své zahrádky, takže voněl po zahrádce a po jahodových květech, které kvetly v blízkosti té petržílky. Seděl a díval se na mě a čekal až dojím. Spucl jsem ho celého, už dlouho jsem nejedl tak báječného úhoře. Řekl jsem, že byl jako báseň, a on byl šťastný jako kluk. . . «
(Ota Pavel: "Fialový poustevník", úryvek z povídky "Zlatí úhoři", Nakladatelství Svoboda Praha, 1977)