Floydovy skandinávské rybí hody
(Keith Floyd:"Floydův flám na fjordech, 6/7, TV Max1, srpen 2000)
Suroviny:různé ryby: např. parma, okoun aj.,(nejlépe právě chycené ve švédských jezerech,:-))citrónový pepř (tj. směs pepře, hořčičného semínka a citrónového aroma)sůl a pepřchilliolej
Na zeleninové lože:bílý pórek, zelený pórek, mrkev
Na přikrytí ryby: černé čínské fazole, pálivé chilli papričky, česnek, zázvor a sezamový olej
Na pastu z rajčat: olej, cibulka, červená paprika, pokrájená rajčata, zázvor, česnek, pálivé chilli papričky, polévkovou lžící cukru vinný nebo ovocný ocet.sůl a pepř
Na jogurtovou omáčku:jogurt, nasekaná meduňka a nakrájená okurka
Na citrusovou majonézu: majonéza s kousky citrónu, limetky a pomerančů
Příloha: zelenina a chléb aj.
Postup přípravy:
Příprava dušené ryby (např. parmy) na zelenině s pastou z rajčat:Rybu připravujeme v pařáku nebo na alobalu v sítu na parou v zakrytém hrnci.Na perforované dno hrnce naklademe zeleninové "lože" položením pórků a na pásky nakrájené mrkve.Na toto zeleninové lože položíme očištěnou vykuchanou rybu, zbavenou šupin.Rybu přikryjeme černými čínskými fazolemi, pálivými čínskými papričkami, česnekem a zázvorem a zakápneme několika kapkami sezamového oleje.Pařáček zakryjeme a rybu v zelenině dusíme v páře a k rybě podáváme pastu z rajčat.
Příprava pasty z rajčat:Do hrnce nad velkým plamenem přidáme olej a do něho vložíme nakrájenou cibulku, červené papričky a zamícháme.Po chvíli přidáme pokrájená rajčata (čerstvá nebo zavařená), jemně sekaný zázvor, česnek, pálivé chilli papričky, lžíci cukru, trochu octa a vše podusíme.Nu a podáváme s dušenou rybou na zelenině.
Příprava chilli ryby (např. okouna):Rybí filety potřeme olejem a drcenými chilli papričkami, osolíme a opepříme.Opečeme po obou stranách na grilu (planži, pánvi) téměř bez dalšího přídavku oleje.
Příprava citrónových rybích filetů:Rybí filety potřeme citrónovým pepřem, posypeme černým pepřem a solí a pečeme na planži nebo grilu.Podáváme s citrusovou majonézou, kterou připravíme smícháním uvedených ingrediencí.
Příprava marinované ryby (např. okouna):Rybu ponoříme do marinády z koření "tandori".Po několika hodinách marinádu setřeme a rybu pečeme na planži a podáváme s jogurtovou omáčkou, kterou připravíme smícháním v rozpise uvedených surovin.
Poznámky DDK:
Grilování ryb - rybu několikrát slabě nařízneme napříč těla na obou stranách. Potřeme citrónovou šťávou z citrónu, který při potírání pořádně vymačkáváme, a do povrchu ryby vtíráme, aby se dostalo dostatek voňavé šťávy do masa přes zmíněné řezy až pod povrch rybičky.
Koprová marináda: - je vhodná pro mořské a některé ryby sladkovodní ryby (štika). Připravíme ji z rozmixované směsi bílého vína, olivového oleje, kopru a citrónové šťávy. Marinádu pak důkladně vtíráme rukou, do hřbetní i vnitřní části ryby. Při potírání vnitřní části si pomůžeme štětečkem nebo peroutkou. Pak rybu necháme několik hodin odležet, nakonec osolíme, opepříme a grilujeme po obou stranách asi 20 minut.
Konec grilování poznáme - když se nám ryba již odlepuje od grilu. Síto grilu je nutno namazat nejdříve olejem a pak teprve položit na ně maso.
Grilování ryb na zahradním grilu - je pohodlné použitím prodávaných drátěných nerezových přípravků, do kterých se ryba nebo i více porcí ryb uzavře. No pak se ryba v pohodě obrací a nerozpadne se. Jsou to ale vymoženosti!
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME