Ryba zapečená s brambory se smetanou
("Prima vařečka, TV Prima, 2000)

Suroviny:
  • 2 kg syrových brambor
  • 500 g uzené nebo obyčejné jakékoliv ryby
  • 2 cibule
  • 200 ml mléka
  • 250 ml smetany
  • 200 g sýru eidam
  • 1/2 hlavičky česneku
  • sůl a bílý pepř

    Postup přípravy:
  • Do zapékací misky vložíme vrstvu nakrájených syrových brambor.
  • Na brambory rozprostřeme rybu, česnek utřený se solí, nahrubo nakrájenou cibuli a ochutíme.
  • Pak klademe další vrstvu brambor, zalijeme smetanou smíchanou s mlékem a pečeme v troubě při 190°C asi 25 minut přikryté alobalem.
  • Odkryjeme, posypeme nastrouhaným sýrem, dopečeme až jsou brambory měkké a sýr se roztaví a zrůžoví.

    Poznámky DDK:
  • Jde o vynikající lehké jídlo. K přípravě jsem použil snadno dostupnou mraženou mořskou štiku. Pro odstranění výrazného rybího pachu ji můžete naložit chvilku v mléce.
  • Nedoporučuji dávat příliš hodně směsi smetany s mlékem. Záleží na velikosti pekáči, ale stačí vytvořit hladinu jen asi tak 2 cm od dna pekáče. Mléčná směs během začne vařit a zpění a mohla by natéci do vyhřáté trouby. Ten zápach je pak velmi nepříjemný pro sousedy zejména v paneláku.
  • V případně nedostatku kapaliny je možno ji raději během přípravy malinko přidat. Odpařování většího množství kapaliny trvá navíc dlouho.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]