Kapr pana hradního na víně se žampiony
("Lidová demokracie" 1970)

Suroviny pro 4 porce:
  • 4 větší porce kapra
  • 2 lžíce oleje
  • 2-4 žampiony
  • 50 ml červeného vína
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a mletý pepř

    Postup přípravy:
  • Porce kapra zbavíme kůže, pokapeme olejem a položíme do vymazaného kastrolu.
  • Přidáme nakrájené houby, česnek, víno, opepříme a podlijeme mírně vodou.
  • Dusíme pod pokličkou doměkka a pak jen dochutíme.
    » Seděli na těžkých židlích s vysokými opěradly, pojídali z těžkého stříbrného náčiní těžká, dobrá jídla, k tomu pili těžká dobrá vína a pronášeli své názory. . . Dámy debatě dlouho nenaslouchaly. U dam vedla slovo madame Krögrová, vysvětlovala velmi lákavě, jak nejlépe připravit kapry vařené v červeném víně . . . "Když je rozkrájíte na pěkné kousky, drahoušku, dáte je s cibulí, hřebíčkem a kouskem sucharu do kastrolu, přidáte trochu cukru, lžíci másla a povaříte . . . Ale neomývat, drahoušku, dát je tam i s krví, jen je probůh nepromývat."

    (Thomas Mann, 1875-1955, německý spisovatel: "Buddenbrookovi", Praha 1985)
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]