Kapr vařený s černou omáčkou
("Prima vařečka, TV Prima, duben 2001, 4 porce)

Suroviny:
  • 600 g kapra
  • 60 g kořenové zeleniny
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička strouhaného perníku
  • 1 lžička švestkových povidel
  • šťáva z půlky citrónu
  • 1/2 lžičky cukru
  • 1 lžička rozinek
  • 8 sušených švestek
  • 2 lžíce másla
  • sůl
  • olej

    Postup přípravy:
  • Zeleninu nakrájíme na plátky a opečeme na tuku, zalijeme teplou vodou osolíme a povaříme.
  • Vložíme porce ryby a zvolna vaříme asi 15 minut.
  • Porce uvařeného masa vyjmeme, vývar zahustíme prosátou osmahnutou moukou (bez tuku) přidáme nastrouhaný perník, švestková povidla, citrónovou šťávu, cukr a omáčku zvolna provaříme.
  • Provařenou omáčku procedíme na porce ryby, vložíme spařené rozinky, na kousky nakrájené vypeckované švestky, máslo a krátce společně podusíme.
    Kapr v své jíše. Vezmi kapr, vostruž a roztrhni jej, zsekej na kusy, mášli dobrý vocet, zmej v něm ty kusy, proceď ten vocet s jeho krví, vlij naň a osol v míru, a zapust ihned kořením na studený vocet pepře, šafránu, zázvoru, hřebíčkův, a to v míru, uvaře dej na mísu.“
    (Jan Kantor: Kuchařství o rozličných krmích" z roku 1545)
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]