Kapr opečený se smetanovo-paprikovou omáčkou
("Prima vařečka, TV Prima, prosinec 2000)
Suroviny: 1,5 kg kapra60 g másla1 citrón30 g hladké mouky250 ml kysané smetany 250 ml rybí polévky1 lžička sladké paprikysůl
Příloha:vejce, veka s muškátovým oříškem a na ozdobu použijeme zelenou petržel s koprem.
Postup přípravy:Rybu vykucháme a zbavíme šupin (nebo stáhneme). Pak ji rozřízneme podél páteře na půl, seřízneme filety, které vykostíme - zbytky z ryby necháme na vývar.Rybí půlky nakrájíme příčně na porce, pokapeme citrónem a obalíme v mouce a opečeme na másle.Na másle orestujeme jemně nakrájenou cibulku, zaprášíme moukou přidáme sladkou papriku, přidáme rybí vývar, povaříme, přiměřeně odpaříme a zahustíme smetanou. Podáváme s nočky připravené ze směsi na drobné na kostičky nakrájené střídky z veky, žloutků a sněhu z vaječných bílků a zelených bylinek, případně přidáme trochou mouky na zahuštění.
Poznámka DDK:Kapra vykucháme a odstraníme z kůže šupiny - nejlépe pohybem lžíce proti šupinám, pak odřízneme hlavu a ocas a připravíme si řezem nože podél páteře. Filety ještě odkostíme pinzetou, nebo malým nožíkem či pomocí škrabky na brambory. Jak zacházet s živým kaprem je uvedeno na stránce "Vánoční kapr"
ZPĚT do kapitolyHOME