Kapr opečený se smetanovo-paprikovou omáčkou
("Prima vařečka, TV Prima, prosinec 2000)

Suroviny:
  • 1,5 kg kapra
  • 60 g másla
  • 1 citrón
  • 30 g hladké mouky
  • 250 ml kysané smetany
  • 250 ml rybí polévky
  • 1 lžička sladké papriky
  • sůl

  • Příloha:vejce, veka s muškátovým oříškem a na ozdobu použijeme zelenou petržel s koprem.

    Postup přípravy:
  • Rybu vykucháme a zbavíme šupin (nebo stáhneme). Pak ji rozřízneme podél páteře na půl, seřízneme filety, které vykostíme - zbytky z ryby necháme na vývar.
  • Rybí půlky nakrájíme příčně na porce, pokapeme citrónem a obalíme v mouce a opečeme na másle.
  • Na másle orestujeme jemně nakrájenou cibulku, zaprášíme moukou přidáme sladkou papriku, přidáme rybí vývar, povaříme, přiměřeně odpaříme a zahustíme smetanou.
  • Podáváme s nočky připravené ze směsi na drobné na kostičky nakrájené střídky z veky, žloutků a sněhu z vaječných bílků a zelených bylinek, případně přidáme trochou mouky na zahuštění.

    Poznámka DDK:
  • Kapra vykucháme a odstraníme z kůže šupiny - nejlépe pohybem lžíce proti šupinám, pak odřízneme hlavu a ocas a připravíme si řezem nože podél páteře. Filety ještě odkostíme pinzetou, nebo malým nožíkem či pomocí škrabky na brambory. Jak zacházet s živým kaprem je uvedeno na stránce "Vánoční kapr"

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]