Křehký losos s nudlovým salátem
(Recept ze stránek videojugBETA, do DDK zařazeno v červnu 2007, japonská kuchyně)
Křehký losos - z japonské kuchyně může být lehkým a rychlým letním pokrmem, jehož příprava trvá méně než jednu hodinu a hlavně nás to bude i bavit a naše hosty či rodinu příjemně překvapíme. Lososí steaky postupně na pánvi zprudka opečeme při podávání až na talíři připravíme salát s čínských (kudrnatých) nudlí "mie", které přelijeme pikantním sójovo-sezamovým dresinkem a ozdobíme čerstvou zeleninou. Losové steaky nebo dokonce celého zmraženého lososa lze dnes již běžně koupit snad v každém supermarketu; česrtvého ve specializovaných obchodech. Také ostatní potřebné suroviny jsou u nás v dobrých obchodech, kterých si majitelé hledí, běžně k dispozici (jako např. sezamový olej, ocet balsamico). Jejich nákup nám vystačí na delší dobu pro řadu pokrmů a to nejen asijských; takže s jejich pořízením určitě neprohloupíme.
výrobky z lososaSuroviny pro 4 porce:
  • 400 g vaječných asijských nudlí
  • 4 filety z lososa i s kůží
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 1 okurka, na podélně nakrájená na tenké dlouhé pláty
  • 2 jarní cibulky, na jemné dlouhé pláty
    Na sójovou marinádu:
  • 2 lžičky sezamového oleje
  • 120 ml sójové omáčky
  • 2 lžíce balsamikového octa
  • 60 ml limetkové (nebo citrónové) šťávy
  • 2 lžíce cukru
  • 2 červené chilli papričky, nasekané najemno
    Příloha:

    Postup přípravy:
    Uvaření nudlí
  • Ve velkém hrnci uvedeme vodu do varu a vložíme do ní nudle a vaříme je jen 2 minuty.
  • Nudle scedíme a ihned ponoříme do studené vody k ochlazení, zde je ponecháme také 2 minuty, opět scedíme a odložíme stranou.
    Příprava sójového dresinku
  • Do mísy nalijeme sezamový olej, sójovou omáčku, balsamikový ocet, cukr, limetkovou (citrónovou) šťávu a nasekané chilli papričky a intenzivně mícháme, až se cukr rozpustí.
    Ochucení a tepelná příprava lososa
  • Potřeme obě strany porce lososa olejem a ochutíme solí a pepřem.
  • Suchou pánev rozhřejeme na silném plameni během asi 2 minut, na horkou pánev vložíme porci lososa nejprve kůží dolů (!) a smažíme 2 minuty.
  • Porce obrátíme a na druhou stranu a opět zahříváme 2 minuty, pak je odstraníme z pánve a necháme je v teplém prostředí odpočinout asi 2 minuty.
    Podávání pokrmu
  • Porci uvařených nudlí vložíme na talíř, nahoru úhledně rozložíme dlouhé tenké dlouhé plátky z okurky a jarní cibulky.
  • Vedle nudlí položíme porci lososa, vše pokropíme pikantním sójovým dresinkem a podáváme.

    Instrukční VIDEO:
  • How To Make A Crispy Salmon With Noodle Salad - instruktážní video ze stránky videojugBETA

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]