Křehký losos s nudlovým salátem
(Recept ze stránek videojugBETA, do DDK zařazeno v červnu 2007, japonská kuchyně)Křehký losos - z japonské kuchyně může být lehkým a rychlým letním pokrmem, jehož příprava trvá méně než jednu hodinu a hlavně nás to bude i bavit a naše hosty či rodinu příjemně překvapíme. Lososí steaky postupně na pánvi zprudka opečeme při podávání až na talíři připravíme salát s čínských (kudrnatých) nudlí "mie", které přelijeme pikantním sójovo-sezamovým dresinkem a ozdobíme čerstvou zeleninou. Losové steaky nebo dokonce celého zmraženého lososa lze dnes již běžně koupit snad v každém supermarketu; česrtvého ve specializovaných obchodech. Také ostatní potřebné suroviny jsou u nás v dobrých obchodech, kterých si majitelé hledí, běžně k dispozici (jako např. sezamový olej, ocet balsamico). Jejich nákup nám vystačí na delší dobu pro řadu pokrmů a to nejen asijských; takže s jejich pořízením určitě neprohloupíme.
Suroviny pro 4 porce:400 g vaječných asijských nudlí4 filety z lososa i s kůží2 lžíce olivového oleje sůl a čerstvě mletý černý pepř1 okurka, na podélně nakrájená na tenké dlouhé pláty2 jarní cibulky, na jemné dlouhé pláty
Na sójovou marinádu:2 lžičky sezamového oleje120 ml sójové omáčky2 lžíce balsamikového octa60 ml limetkové (nebo citrónové) šťávy2 lžíce cukru2 červené chilli papričky, nasekané najemno
Příloha:
Postup přípravy:
Uvaření nudlíVe velkém hrnci uvedeme vodu do varu a vložíme do ní nudle a vaříme je jen 2 minuty.Nudle scedíme a ihned ponoříme do studené vody k ochlazení, zde je ponecháme také 2 minuty, opět scedíme a odložíme stranou.
Příprava sójového dresinkuDo mísy nalijeme sezamový olej, sójovou omáčku, balsamikový ocet, cukr, limetkovou (citrónovou) šťávu a nasekané chilli papričky a intenzivně mícháme, až se cukr rozpustí.
Ochucení a tepelná příprava lososaPotřeme obě strany porce lososa olejem a ochutíme solí a pepřem.Suchou pánev rozhřejeme na silném plameni během asi 2 minut, na horkou pánev vložíme porci lososa nejprve kůží dolů (!) a smažíme 2 minuty.Porce obrátíme a na druhou stranu a opět zahříváme 2 minuty, pak je odstraníme z pánve a necháme je v teplém prostředí odpočinout asi 2 minuty.
Podávání pokrmuPorci uvařených nudlí vložíme na talíř, nahoru úhledně rozložíme dlouhé tenké dlouhé plátky z okurky a jarní cibulky.Vedle nudlí položíme porci lososa, vše pokropíme pikantním sójovým dresinkem a podáváme.
Instrukční VIDEO:How To Make A Crispy Salmon With Noodle Salad - instruktážní video ze stránky videojugBETA
ZPĚT do kapitolyHOME