Floydův třeboňský kapr s omáčkou z červeného vína a s máslovými knedlíčky s rybím masem
(Keith Floyd: "Capital Floyd",TV seriál z roku 2004)Třeboňský kapr - s omáčkou z červeného vína byl připravován Keith Floydem při natáčení seriálu "Capital Floyd", 4. díl, který se odehrával v České republice - v Praze, dále při výlovu na třeboňském rybníce a nakonec i v hospůdce u Karlštejna při pravé české zabíjačce. Kapra si přivezl po návštěvě jihočeských rybníků a pokrm připravil v kuchyni svého pražského hotelu. Upozornil diváky, že kapr je pro Čechy vánoční pochoutkou a že ho málokdy dělají jinak než smaženého. Ve svém receptu připravil kapra jednoduše grilovaného na másle a ten nepotřebuje příliš vydatnou omáčku. Připravil proto delikátní omáčku z červeného vína s červenou řepou. Ti, kdo znají trochu starou kuchyni ví, že je to tak trochu cumberlandská omáčka, která se podávala s vepřovými kotletami. Podobné omáčky se vaří na jihu Evropy po některých klášterech již po dobu několika set let.
Suroviny:1 kapr, na 2 podélné filetymáslo
Na omáčku:100 g uzená slanina, na kostičky1 šalotka nebo 2 jarní cibulky, nakrájenéasi 200 ml červeného vínaasi 200 ml hovězího vývaru1 lžíce rajského protlaku1 lžíce másla4 lžice nakládané červené řepysůl a pepř podle chuti
Na knedlíčky: máslo, mouka, voda, nasekané nebo mleté kapří maso, 1 lžíce nasekané zelené petrželky, 2 nasekané chilli papričky nebo trochu pálivé papriky, sůl a pepř
Postup přípravy:
Příprava omáčky:Na pánvi osmahneme uzenou slaninu s nasekanou šalotkou a zalijeme červeným vínem a necháme povařit.Po chvíli přidáme trochu hovězího vývaru, pak vyjmeme lžící změklou šalotku a osmahnuté hranolky slaniny z pánve a dáme si je stranou.Na pánev, kde zůstal zbytek tekutiny přidáme trochu rajského protlaku, zamícháme a necháme chvíli povařit. Vzniklou omáčku dohustíme přidáním kousků másla jeho rozmícháním.Do omáčky vložíme nakládanou červenou řepu, opepříme a opět promícháme.Když to máme pěkně husté, tak vrátíme zpět odloženou cibulku se slaninou, a máme omáčku hotovou.Kapra očistíme, ostrým nožem odřízneme maso od páteře a od žeberních kostí.Takto připravené dva podélné filety jednoduše orestujeme na pánvi na másle nebo je grilujeme a pak osolíme a potřeme máslem.Položíme je na větší talíř a kolem nalijeme připravenou omáčkou a nakonec ještě obložíme nočky z rybího masa.
Příprava nočků z rybího masa:Nejdříve umícháme polotuhé těstíčko z másla, vody a mouky.K těstíčku přidáme mleté kapří maso, sekané chilli papričky, nasekanou petrželku a vše promícháme.Z poněkud lepivé hmoty tvarujeme pomoučenými prsty nočky, které ještě vyválíme v mouce a vložíme do rybího vývaru, kde je necháme krátce povařit.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME