Pstruh grilovaný v bylinkách s česnekem
("Prima vařečka, TV Prima, červen 20001)

Suroviny:
  • 4 pstruzi
  • šťáva z jednoho citrónu
    Na potírání:
  • 6 lžic másla
  • 3 lžíce nasekaných bylinek (bazalka, kopr, rozmarýn)
  • 50 ml olivového oleje
  • sůl
    Na přílohu: cukety, česnek, sůl, pepř
    Příloha: brambory, chléb

    Postup přípravy:
  • Pstruhy nařízneme, osolíme a pokropíme citrónovou šťávou a asi 8 minut, necháme odležet.
  • Potom z obou stran grilujeme na dřevěném uhlí za občasného potírání povrchu.
    Příprava směsi na potírání:
  • Směs připravíme smícháním uvedených bylinek za mírného zahřívání v rozpuštěném másle s olejem.
  • Přílohou mohou být grilované jarní cukety, které rozřízneme podélně, posolíme, opepříme, natřeme česnekem a olejem.
    » Potom šel k balvanu, zvedl vestu a oblékl si ji, pak kabát, nato si sedl a zeptal se: "Co to je pravá pstruhová hostina v montanském stylu?" "To je dobrá otázka," odpověděl jsem, "škoda, že jste mi ji položil." Šel jsem si sednout na druhý balvan. " Záleží na tom, kdo ryby připravuje, kdy a kde. První skutečná hostina v montanském stylu - to znamená první, kterou kdy chystala bledá tvář - sahá zpátky k expedici vedené Lewisem a Clarkem. Tehdy pekli pstruhy na táborovém ohni v rezavé pánvi, na buvolím sádle a se solí, pokud jim nějaká zbyla. Od té doby existují stovky variací, podle toho co je po ruce. V železářském obchodě v Timberburgu je starý strejda, který tvrdí, že pravý způsob přípravy vyžaduje natřít hnědý balící papír vepřovým sádlem, do takto potřeného papíru zabalit pstruha, celého i s hlavou a ocasem, řádně posoleného a okořeněného a vložit do trouby táborových kamen, rozpálených jak jen to jde. Čas pečení závisí na velikosti pstruha. Paní Grévová má svou verzi od jistého strejce, který se pravděpodobně inspiroval tím, co mu zůstalo na konci jeho poslední cesty. Změnila pouze dva detaily: místo balícího papíru používá hliníkovou fólii a namísto táborových kamen troubu elektrického sporáku. Je to velmi jednoduché. Na fólii položte tenký plátek šunky, posypte hnědým cukrem, na to dejte nakrájenou cibuli a pokropte worcestrovou omáčkou. Na tento podklad položte pstruha zbaveného šupin a vykuchaného, ale s hlavou a ocasem, a osolte ho. Opakujte operaci s hnědým cukrem, cibulí a worcestrovou omáčkou, pevně zaviňte do fólie a vložte do rozpálené trouby. Když někteří pstruzi měří dvacetpět až třicet centimetrů, a ostatní kolem čtyřiceti nebo pětačtyřiceti centimetrů, pak je čas pečení problémem. Podávají se ve fólii." Ani se nenasupil, ani nezabručel, jen poznamenal: "Mohlo by to být jedlé"«.

    (Rex Stout, 1886-1975, americký autor detektivek: Nero Wolfe 3. - Smrť letneho hosťa, Bratislava, 1972)
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]