Smažený pstruh v Čertovského potoka
("My rádi jíme", seriál TV Nova, 1999)

Suroviny pro 4 porce:
  • 4 pstruzi
  • hladká mouka
  • 100 ml smetany
  • loupané mandle
  • olej
  • máslo
  • sůl
  • šťáva z pomeranče
  • 100 ml vína
  • petržel
  • šťáva z citrónu

  • Příloha: brambory

    Postup přípravy:
  • Ze pstruhů uděláme seříznutím filety.
  • Postupujeme tak, že seřízneme ostrým nožem maso z boků po oddělení páteřní kosti a ocasu.
  • Maso prosolíme, obalíme v mouce a na oleji prudce, ale jen velmi krátce osmažíme.
  • Osmažené filety vyjmeme a olej s pánve slijeme.
  • Na pánev dáme máslo a filety vrátíme, zakapeme vínem, pomerančovou šťávou a zalijeme smetanou, ještě přidáme celé mandle a petrželku.
  • Pekáček přiklopíme poklicí, stáhneme z plotny a necháme dojít.
  • Podáváme s brambory.
    » Rabi a katolický kněz se sejdou v lázních.
    Kněz říká: "Když teď máme před sebou 6 týdnů společného pobytu, můžete mi vysvětlit, v čem tkví základy vaší mimořádné inteligence a schopností židovského národa?"
    Rabi přikývne: "To tajemství tkví v rybích ploutvích. A taky v rybí hlavě a v rybím ocasu. Zejména pstruha. Rád vám je teď každý oběd přenechám a zaplatíme půl na půl, ano?"
    Katolický kněz rád přikývne, a tak spolu začnou společně obědvat a napůl i platit.
    Třetí den kněz říká: "Poslouchejte, rabi, nepřijde vám to poněkud divné? Vy si pochutnáváte na libovém masíčku, já ocucávám ploutve, ocas, kuchám hlavu... a platíme půl na půl?!"
    Rabi přikývne: "Vidíte, jak vám to začíná myslet? A to jíte teprve třetí rybu!"«
    (Neviditelný pes - Zábava:, "Chechtavej tygr", březen 2011)
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]