Krevety smažené v pivním těstíčku
(Jiří Sekanina: Rybí kuchařka NOWACO, str.92, 1997, pro 4 osoby)
Suroviny:
400 g krevet (3 x mražené sáčky "Krevety vyloupané předvařené" - Metapenaeus Spp., o hmotnosti 150 g) 100 ml oleje 140 g polohrubé mouky 1 vejce 150 ml světlého piva mletý zázvor muškátový oříšek
Na hořčicovou omáčku 60 g hořčice 120 ml kysané smetany citrónová šťáva sůl
Příloha: bílé pečivo nebo vařené brambory s máslem
Postup přípravy:Rozmrazíme krevety a trošku je vymačkáme.Z mouky, piva, vejce a koření si vyšleháme hustší těsto - můžeme do něj použít i šťávu z krevet.V menší nádobě rozpálíme olej, krevety omočíme v těstíčku a zvolna osmažíme dozlatova.Velké krevety smažíme po jednom kousku a menší vybíráme z těsta vidličkou po více kouscích.Osmažené hrudky necháme na ubrousku okapat. Smažené krevety obložíme čerstvou zeleninou, a podáváme s hořčicovou omáčku zvlášť v omáčníku.Jako přílohu zvolíme bílé pečivo nebo brambory s máslem.
Příprava hořčicové omáčky:Omáčku připravíme smícháním kysané smetany, soli, citrónové šťávy a hořčice, která může být francouzská nebo kremžská - záleží na naší chuti.Všechny suroviny dobře rozšleháme a necháme vychladit
nahoru
ZPĚT do "Kuchařky Nowaco"
ZPĚT do "Ryby"HOME