Krevety smažené v pivním těstíčku
(Jiří Sekanina: Rybí kuchařka NOWACO, str.92, 1997, pro 4 osoby)

Suroviny:
  • 400 g krevet (3 x mražené sáčky "Krevety vyloupané předvařené" - Metapenaeus Spp., o hmotnosti 150 g)
  • 100 ml oleje
  • 140 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 150 ml světlého piva
  • mletý zázvor
  • muškátový oříšek
    Na hořčicovou omáčku
  • 60 g hořčice
  • 120 ml kysané smetany
  • citrónová šťáva
  • sůl
    Příloha: bílé pečivo nebo vařené brambory s máslem

    Postup přípravy:
  • Rozmrazíme krevety a trošku je vymačkáme.
  • Z mouky, piva, vejce a koření si vyšleháme hustší těsto - můžeme do něj použít i šťávu z krevet.
  • V menší nádobě rozpálíme olej, krevety omočíme v těstíčku a zvolna osmažíme dozlatova.
  • Velké krevety smažíme po jednom kousku a menší vybíráme z těsta vidličkou po více kouscích.
  • Osmažené hrudky necháme na ubrousku okapat.
  • Smažené krevety obložíme čerstvou zeleninou, a podáváme s hořčicovou omáčku zvlášť v omáčníku.
  • Jako přílohu zvolíme bílé pečivo nebo brambory s máslem.
    Příprava hořčicové omáčky:
  • Omáčku připravíme smícháním kysané smetany, soli, citrónové šťávy a hořčice, která může být francouzská nebo kremžská - záleží na naší chuti.
  • Všechny suroviny dobře rozšleháme a necháme vychladit

    nahoru
    ZPĚT do "Kuchařky Nowaco"
    ZPĚT do "Ryby"
    HOME

    [CNW:Counter]