Rýžové nudle s krevetami

(Jiří Sekanina: Rybí kuchařka NOWACO, str. 84, 1997, pro 4 osoby)

Suroviny:
  • 300 g předvařených krevet (2 sáčky zmrazených: "Krevety vyloupané předvařené" - Metapenaeus Spp., o hmotnosti 150 g)
  • 300 g širších nudlí
  • 100 ml oleje
  • 1 pórek
  • 1 paprika
  • 1 rajče
  • 1 bílek
  • mletý zázvor
  • 150 ml bílého vína
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžička škrobové moučky
  • sůl
  • zeleninový vývar

    Postup přípravy:
  • Rýžové nudle uvaříme ve vodě, propláchneme vlažnou vodou a na sítku necháme okapat, krevety necháme rozmrazit, šťávu uchováme.
  • V míse vyšleháme bílek až se přestane táhnout a krevety v něm obalíme.
  • V nádobě rozpálíme olej a krevety v něm zprudka osmahneme, zbylý olej slijeme.
  • Snížíme teplotu a přidáme pórek a papriky nakrájené na kostičky a na kousky překrájená rajčata.
  • Chvíli orestujeme a pak směs zastříkneme lžící sójové omáčky, šťávou z krevet, vínem a trochou zeleninového vývaru.
  • Ochutíme solí, mletým zázvorem a krátce povaříme.
  • Škrob rozmícháme v trošce studené vody a vařící směs jím přihustíme.
  • Uvařené rýžové nudle prohřejem na pánvi, na které rozpálíme lžíci oleje z krevet.
  • Horké nudle upravíme na talíř, doprostřed dáme zahoustlou směs krevet se zeleninou a nahoru posypeme nudličkami zeleného pórku.
    nahoru
    ZPĚT do "Kuchařky Nowaco"
    ZPĚT do "Ryby"
    HOME

    [CNW:Counter]