Rýžové nudle s krevetami
(Jiří Sekanina: Rybí kuchařka NOWACO, str. 84, 1997, pro 4 osoby)
Suroviny: 300 g předvařených krevet (2 sáčky zmrazených: "Krevety vyloupané předvařené" - Metapenaeus Spp., o hmotnosti 150 g) 300 g širších nudlí 100 ml oleje 1 pórek 1 paprika 1 rajče 1 bílek mletý zázvor 150 ml bílého vína 1 lžíce sojové omáčky 1 lžička škrobové moučky sůl zeleninový vývar
Postup přípravy:Rýžové nudle uvaříme ve vodě, propláchneme vlažnou vodou a na sítku necháme okapat, krevety necháme rozmrazit, šťávu uchováme.V míse vyšleháme bílek až se přestane táhnout a krevety v něm obalíme.V nádobě rozpálíme olej a krevety v něm zprudka osmahneme, zbylý olej slijeme.Snížíme teplotu a přidáme pórek a papriky nakrájené na kostičky a na kousky překrájená rajčata.Chvíli orestujeme a pak směs zastříkneme lžící sójové omáčky, šťávou z krevet, vínem a trochou zeleninového vývaru.Ochutíme solí, mletým zázvorem a krátce povaříme.Škrob rozmícháme v trošce studené vody a vařící směs jím přihustíme.Uvařené rýžové nudle prohřejem na pánvi, na které rozpálíme lžíci oleje z krevet.Horké nudle upravíme na talíř, doprostřed dáme zahoustlou směs krevet se zeleninou a nahoru posypeme nudličkami zeleného pórku.
nahoru
ZPĚT do "Kuchařky Nowaco"
ZPĚT do "Ryby"HOME