Krevetové noky v zeleninové omáčce
(Jiří Sekanina: Rybí kuchařka NOWACO, str. 82, 1997, pro 4 osoby)

Suroviny:
  • 400 g loupaných krevet (3 sáčky zmrazeného výrobku "Krevety vyloupané předvařené" - Metapenaeus Spp." o váze 150 g
  • 1 mrkev
  • 1 petrželKreveta
  • 1 cibule
  • 50 ml oleje
  • 2 žloutky
  • 60 g hladké mouky
  • 60 g strouhanky
  • citrón
  • bobkový list
  • 6 ks hřebíčku
  • muškátový ořech
  • 2 polévkové lžíce másla
  • sůl
  • 400 ml vody
  • petrželová nať

    Postup přípravy:
  • Zeleninu očistíme a hrubě nastrouháme, cibuli nakrájíme najemno a spolu se zeleninou krátce osmahneme na oleji.
  • Zalijeme vodou a přidáme bobkový list, hřebíček a sůl.
  • Zeleninový základ asi 20 minut povaříme a potom přes jemné sítko přecedíme do jiné nádoby.
  • Krevety necháme úplně rozmrazit, částečně je vymačkáme a zbylou šťávu necháme zvlášť.
  • Několik krevet si odložíme a zbytek jemně posekáme.
  • V míse je smícháme se žloutky, solí, nastrouhanou citrónovou kůrou, muškátovým oříškem, strouhankou a 2/3 mouky.
  • Propracujeme tužší těsto - je-li třeba přidáme více strouhanky a z těsta tvarujeme menší válečky.
  • Procezený základ uvedeme do varu a postupně v něm vaříme (asi 5 minut) krevetové krokety a hotové je ponecháme bokem.
  • Do základu pak propasírujeme povařenou zeleninu a zahustíme ho zbylou moukou, kterou jsme prohnětli se změklým máslem.
  • Několik minut omáčku povaříme, dochutíme a vložíme hotové krokety; ještě chvíli necháme na ohni táhnout a podáváme.
    nahoru
    ZPĚT do "Kuchařky Nowaco"
    ZPĚT do "Ryby"
    HOME

    [CNW:Counter]