Krevetové noky v zeleninové omáčce
(Jiří Sekanina: Rybí kuchařka NOWACO, str. 82, 1997, pro 4 osoby)
Suroviny:
400 g loupaných krevet (3 sáčky zmrazeného výrobku "Krevety vyloupané předvařené" - Metapenaeus Spp." o váze 150 g1 mrkev 1 petržel
1 cibule50 ml oleje 2 žloutky 60 g hladké mouky 60 g strouhanky citrón bobkový list 6 ks hřebíčku muškátový ořech 2 polévkové lžíce másla sůl 400 ml vody petrželová nať
Postup přípravy:Zeleninu očistíme a hrubě nastrouháme, cibuli nakrájíme najemno a spolu se zeleninou krátce osmahneme na oleji.Zalijeme vodou a přidáme bobkový list, hřebíček a sůl.Zeleninový základ asi 20 minut povaříme a potom přes jemné sítko přecedíme do jiné nádoby.Krevety necháme úplně rozmrazit, částečně je vymačkáme a zbylou šťávu necháme zvlášť.Několik krevet si odložíme a zbytek jemně posekáme.V míse je smícháme se žloutky, solí, nastrouhanou citrónovou kůrou, muškátovým oříškem, strouhankou a 2/3 mouky.Propracujeme tužší těsto - je-li třeba přidáme více strouhanky a z těsta tvarujeme menší válečky.Procezený základ uvedeme do varu a postupně v něm vaříme (asi 5 minut) krevetové krokety a hotové je ponecháme bokem.Do základu pak propasírujeme povařenou zeleninu a zahustíme ho zbylou moukou, kterou jsme prohnětli se změklým máslem.Několik minut omáčku povaříme, dochutíme a vložíme hotové krokety; ještě chvíli necháme na ohni táhnout a podáváme.
nahoru
ZPĚT do "Kuchařky Nowaco"
ZPĚT do "Ryby"HOME