Vařená makrela s petrželkovým máslem
(Jiří Sekanina: Rybí kuchařka NOWACO, str. 57, 1997, pro 4 osoby)
Suroviny:
4 kuchané makrely (zmrazený sáček s názvem: "Makrela celá určená ke grilování"; hmotnost 1,2 kg)70 g mrkve70 g celeru70 g pórku1 lžíce oleje50 ml bílého vínakoření: bobkový list, nové koření, hřebíček1/2 citrónu6 lžíc máslasůlbylinky: libeček, petrželka50 ml octa
Příloha: vařené brambory a petrželkové máslo
Postup přípravy:Očistíme mrkev, celer a nakrájíme na nudličky a pórek na kolečka.Do kastrolu dáme lžíci oleje, rozehřejeme a při mírné teplotě na něm chvíli restujeme zeleninu, ale nesmí se začít barvit.Přidáme koření, zastříkneme octem a šálkem vody, doplníme bílým vínem, několika lístky libečku a otrhanými stonky petržele.Necháme asi 10 minut zvolna povařit s kousky citrónové kůry.Celé makrely opereme, u hřbetu ostrým nožem nařízneme a narovnáme do připraveného vývaru zeleniny.Zahřejeme až těsně k bodu varu a potom teplotu zmírníme a necháme ještě "táhnout" asi patnáct minut.Uvařenou rybu vyjmeme, maso podél řezu odloupneme od páteře a přendáme na talíře.Povrch ozdobíme zeleninou z várky a na každou porci dáme kolečko vychlazeného petrželkového másla. Doplníme vařenými bramborami a můžeme podávat.
Připrava petrželkového másla:
Změklé máslo rozetřeme vidličkou s několika kapkami citrónové šťávy a posekanou zelenou petrželkou.Vytvarujeme máslo do válečku, zabalíme do alobalu, uložíme do chladničky a necháme ztuhnout.
nahoru
ZPĚT do "Kuchařky Nowaco"
ZPĚT do "Ryby"
HOME