Vařená makrela s petrželkovým máslem
(Jiří Sekanina: Rybí kuchařka NOWACO, str. 57, 1997, pro 4 osoby)

Suroviny:
  • 4 kuchané makrely (zmrazený sáček s názvem: "Makrela celá určená ke grilování"; hmotnost 1,2 kg)
  • 70 g mrkve
  • 70 g celeru
  • 70 g pórku
  • 1 lžíce oleje
  • 50 ml bílého vína
  • koření: bobkový list, nové koření, hřebíček
  • 1/2 citrónu
  • 6 lžíc másla
  • sůl
  • bylinky: libeček, petrželka
  • 50 ml octa
    Příloha: vařené brambory a petrželkové máslo

    Postup přípravy:
  • Očistíme mrkev, celer a nakrájíme na nudličky a pórek na kolečka.
  • Do kastrolu dáme lžíci oleje, rozehřejeme a při mírné teplotě na něm chvíli restujeme zeleninu, ale nesmí se začít barvit.
  • Přidáme koření, zastříkneme octem a šálkem vody, doplníme bílým vínem, několika lístky libečku a otrhanými stonky petržele.
  • Necháme asi 10 minut zvolna povařit s kousky citrónové kůry.
  • Celé makrely opereme, u hřbetu ostrým nožem nařízneme a narovnáme do připraveného vývaru zeleniny.
  • Zahřejeme až těsně k bodu varu a potom teplotu zmírníme a necháme ještě "táhnout" asi patnáct minut.
  • Uvařenou rybu vyjmeme, maso podél řezu odloupneme od páteře a přendáme na talíře.
  • Povrch ozdobíme zeleninou z várky a na každou porci dáme kolečko vychlazeného petrželkového másla. Doplníme vařenými bramborami a můžeme podávat.
    Připrava petrželkového másla:
    Změklé máslo rozetřeme vidličkou s několika kapkami citrónové šťávy a posekanou zelenou petrželkou.
  • Vytvarujeme máslo do válečku, zabalíme do alobalu, uložíme do chladničky a necháme ztuhnout.
    nahoru
    ZPĚT do "Kuchařky Nowaco"
    ZPĚT do "Ryby"
    HOME

    [CNW:Counter]