Okoun na česneku a zázvoru
(Jiří Sekanina: Rybí kuchařka NOWACO, str. 49, 1997, pro 4 osoby)

Suroviny:
  • 600 g filetů z mořského okouna (tj. 2 mražené sáčky "Mořský okoun filety" vážící 300 g)
  • 1větší cibuleRyba k nakousnutí
  • 2 papriky
  • 2-3 stroužky česneku
  • 1 vejce
  • 100 ml oleje
  • čerstvý kořen zázvoru
  • 1 lžička koření kari
  • 1 lžička koriandru
  • špetka chilli a bílého pepře
  • citrón
  • 3 polévkové lžíce másla
    Příloha: kari rýže, brambůrky s praženou strouhankou

    Postup přípravy:
  • Vejce vidličkou ušleháme s kari kořením, špetkou chilli, mletým koriandrem a pepřem.
  • Rybí plátky osolíme, pokapeme citrónovou šťávou a necháme chvíli odležet.
  • Potom filety osušíme ubrouskem, potřeme rozšlehaným vejcem s kořením a uložíme na 3-4 hodiny do chladu.
  • Mezitím oloupeme cibuli, očistíme paprikové lusky a obojí jemně usekáme.
  • Zázvorový oddenek oloupeme a nastrouháme spolu s česnekem.
  • Na pánvi rozehřejeme olej na nepříliš vysokou teplotu a připravené plátky okouna pozvolna opékáme až je úplně hotový (dle testu vidličkou).
  • Opečená filátka vyjmeme a udržujeme v teple, do výpeku na pánvi přidáme máslo, rozpustíme a za mírné teploty na něm osmahneme posekanou cibulku s paprikami.
  • Když zelenina zesklovatí, doplníme ji nastrouhanýmm zázvorovým kořenem s česnekem.
  • Ještě chvíli zpěníme a potom zakapeme citrónovou šťávou.
  • Zeleninovou směsí doplníme opečené rybí plátky. Jako vhodnou přílohu zvolíme například kari rýži, nebo malé opečené brambůrky sypané praženou strouhankou.
    nahoru
    ZPĚT do "Kuchařky Nowaco"
    ZPĚT do "Ryby"
    HOME

    [CNW:Counter]