Okoun na česneku a zázvoru
(Jiří Sekanina: Rybí kuchařka NOWACO, str. 49, 1997, pro 4 osoby)
Suroviny: 600 g filetů z mořského okouna (tj. 2 mražené sáčky "Mořský okoun filety" vážící 300 g) 1větší cibule
2 papriky 2-3 stroužky česneku1 vejce100 ml oleječerstvý kořen zázvoru1 lžička koření kari1 lžička koriandrušpetka chilli a bílého pepřecitrón3 polévkové lžíce másla
Příloha: kari rýže, brambůrky s praženou strouhankou
Postup přípravy:Vejce vidličkou ušleháme s kari kořením, špetkou chilli, mletým koriandrem a pepřem.Rybí plátky osolíme, pokapeme citrónovou šťávou a necháme chvíli odležet.Potom filety osušíme ubrouskem, potřeme rozšlehaným vejcem s kořením a uložíme na 3-4 hodiny do chladu.Mezitím oloupeme cibuli, očistíme paprikové lusky a obojí jemně usekáme.Zázvorový oddenek oloupeme a nastrouháme spolu s česnekem.Na pánvi rozehřejeme olej na nepříliš vysokou teplotu a připravené plátky okouna pozvolna opékáme až je úplně hotový (dle testu vidličkou).Opečená filátka vyjmeme a udržujeme v teple, do výpeku na pánvi přidáme máslo, rozpustíme a za mírné teploty na něm osmahneme posekanou cibulku s paprikami.Když zelenina zesklovatí, doplníme ji nastrouhanýmm zázvorovým kořenem s česnekem.Ještě chvíli zpěníme a potom zakapeme citrónovou šťávou.Zeleninovou směsí doplníme opečené rybí plátky. Jako vhodnou přílohu zvolíme například kari rýži, nebo malé opečené brambůrky sypané praženou strouhankou.
nahoru
ZPĚT do "Kuchařky Nowaco"
ZPĚT do "Ryby"
HOME