Pomazánka z cizrny, lilku a česneku - Chick Pea Garlic Spread
(Upravený recept ze stránky amazon.com)

Suroviny pro 20 porcí (2 šálky):
  • 1 - 2 lilky, celkem o hmotnosti asi 500 g
  • 2 hlavičky česneku tj. každý s 10-12 stroužky, ve slupce
  • 1 lžíce vody
  • 1 plechovka cizrny, scezená, nebo 300 g cizrny namočené a uvařené doměkka
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 2 lžičky olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky drceného římského kmínu

    Postup přípravy:
  • Odřízneme konce lilku a propícháme slupku vidličkou.
  • Vložíme ho na vhodném talíři do mikrovlnné trouby.
  • Stroužky česneku necháme ve slupce (aby zesládly) a nasypeme je do 200 ml skleničky např. od hořčice, přidáme vodu a zakryjeme plastovou fólií.
  • Vložíme do mikrovlnné trouby a zapneme zařízení na maximální výkon.
  • Během ohřevu jedenkrát suroviny otočíme.
  • Po uplynutí asi 8 až 10 minut bude již lilek i česnek měkký a pokud ne, tak ještě chvilku počkáme.
  • Necháme suroviny asi 15 minut odpočinout nebo až vychladnou. (Poznámka: to všechno můžeme také provést v troubě.)
  • Měkký lilek podélně rozpůlíme a lžící vybereme mazlavou vnitřní dužinu, slupku vyhodíme.
  • Z česneku odstraníme slupky, vyhodíme je také.
  • Měkké dužiny lilků i česnekových stroužků, doměkka uvařenou cizrnu, citrónovou šťávu, olivový olej, sůl a římský kmín vložíme do mixeru a smísíme hladký krém - pomazánku.
  • Občas setřeme směs nalepenou na stěnách mixeru, když je to třeba.
  • Hotovou pastu přendáme do misky, zakryjeme fólií a dáme do chladničky.
  • Použijeme buď jako dip omáčku nebo pomazánku se zeleninou a topinkami.
  • Tento recept je vlastně pomazánková modifikace oblíbeného pokrmu z Blízkého Východu a z Balkánu - chumusu.

    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]