Pomazánka z cizrny, lilku a česneku - Chick Pea Garlic Spread
(Upravený recept ze stránky amazon.com)
Suroviny pro 20 porcí (2 šálky):
1 - 2 lilky, celkem o hmotnosti asi 500 g2 hlavičky česneku tj. každý s 10-12 stroužky, ve slupce1 lžíce vody1 plechovka cizrny, scezená, nebo 300 g cizrny namočené a uvařené doměkka2 lžíce citrónové šťávy2 lžičky olivového oleje1 lžička soli1/2 lžičky drceného římského kmínu
Postup přípravy:Odřízneme konce lilku a propícháme slupku vidličkou. Vložíme ho na vhodném talíři do mikrovlnné trouby.Stroužky česneku necháme ve slupce (aby zesládly) a nasypeme je do 200 ml skleničky např. od hořčice, přidáme vodu a zakryjeme plastovou fólií. Vložíme do mikrovlnné trouby a zapneme zařízení na maximální výkon.Během ohřevu jedenkrát suroviny otočíme.Po uplynutí asi 8 až 10 minut bude již lilek i česnek měkký a pokud ne, tak ještě chvilku počkáme.Necháme suroviny asi 15 minut odpočinout nebo až vychladnou. (Poznámka: to všechno můžeme také provést v troubě.)Měkký lilek podélně rozpůlíme a lžící vybereme mazlavou vnitřní dužinu, slupku vyhodíme. Z česneku odstraníme slupky, vyhodíme je také.Měkké dužiny lilků i česnekových stroužků, doměkka uvařenou cizrnu, citrónovou šťávu, olivový olej, sůl a římský kmín vložíme do mixeru a smísíme hladký krém - pomazánku.Občas setřeme směs nalepenou na stěnách mixeru, když je to třeba.Hotovou pastu přendáme do misky, zakryjeme fólií a dáme do chladničky.Použijeme buď jako dip omáčku nebo pomazánku se zeleninou a topinkami.Tento recept je vlastně pomazánková modifikace oblíbeného pokrmu z Blízkého Východu a z Balkánu - chumusu.
nahoru
Na obsah kapitolyHOME