Ainsleyho pomazánka z uzeného lososa
(Ainsley Harriot: "Gourmet Express 1", TV seriál BBC2, převzato v srpnu 2003)

Suroviny:
  • jarní cibulka s natí
  • olivový olej
  • 200 g smetanového sýra (vaničku)
  • 1 lžíce smetanového křenu
  • pár kapek tabasca
  • 250-300 g uzeného lososa
  • pepř
    Příloha: topinky ze žemlí nebo housek


  • Postup přípravy:
  • Do kastrolku na sporáku, přidáme lžíci oleje, pak nasekanou jarní cibulku a necháme ji jen změknout do sklovita.
  • Podařilo se nám koupit vařeného uzeného lososa, sláva, tak vězte, že tento druh rybího masa, než přijde na pult supermarketu, se nejdříve naloží, udí syrové, pak se uvaří a znovu se udí kouřem z dubového dřeva.
  • Maso má pak nádhernou barvu a vůni.
  • Pokud ho tedy již máme před sebou, tak toto jemné maso rozdrtíme prsty a přidáme na másle změklou jarní cibulku.
  • Směs pomačkáme a necháme trochu prohřát.
  • K masové rybí směsi přidáme vaničku smetanového sýra, dobře vše v kastrolku promícháme, spojíme jednou lžičkou dobrého smetanového křenu.
  • Dochutíme několika kapkami ostré omáčky "tabasco" a nakonec přidáme štědrou dávku mletého pepře.
  • Sůl nepřidáváme, protože uzené ryby jsou již sami o sobě dost slané.
  • Rozkrojíme žemle, pomažeme máslem a dohněda osmažíme na pánvi.
  • Lososovou pomazánku pak podáváme na polovinách těchto osmažených žemlí nebo housek.
  • Nahoru na namazané pečivo nasypeme zbytek nakrájené jarní cibulky.
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]