Pomazánka "á la" humr z rybího filé
(Ze zápisníku mojí ženy Marušky Čermákové, 1968)
Suroviny:400 rybího filé2 majolky1 jablko1 cibule1 lžíce kečupucitrónová šťávasůl a pepř
Postup přípravy:Rybí filé vaříme asi 12 minut do měkka. Uvařené filé nakrájíme na drobné kousky.Jemně nakrájené jablko i cibulku přidáme k rybímu masu.Přidáme zbývající ingredience: kečup, citrónovou šťávu a sůl i pepř podle chuti.Suroviny promícháme a pomazánku necháme rozležet do druhého dne v chladničce.Podáváme namazané na krajíčky veky s nahoře položeným plátkem citrónu.Pomázánka z rybího filé je všeobecně známá, velmi chutná a oblíbená pomazánku. Obdobnou "humrovou" pomazánku můžeme překvapivě připravit i z pouhé zeleniny, a tak může sloužit k odlehčení našeho jídelníčku a jako součást očistné kůry. Je totiž plná vitamínů.
Pomazánka "á la" humr ze zeleniny
(Z časopisu "Zahrádkář", březen 2005)
Suroviny:kořenná zelenina mrkev, celer, petrželkyselé okurkycibulebílý jogurtsůl a bílý pepřcitrónová šťáva podle chuti
Postup přípravy:Veškerou zeleninu nastrouháme na velmi jemném struhadle, spojíme jogurtem.Dochutíme podle potřeby citrónovou šťávou, solí a pepřem.Podáváme s celozrnným pečivem.
Zeleninová humrová pomazánka
(Z časopisu - neznámý zdroj, březen 2011)
Suroviny:100 g mrkve1 velký celer200 g majonézy (nejlépe z tofu)citrónová šťáva z půlky citrónu1 lžička hořčice2 cm sardelové pasty vytlačené z tuby
Postup přípravy:Syrovou mrkev a celer nastrouháme na jemném struhadle a hned pokapeme citrónovou šťávouZ majonézy, horčice a sardelové pasty připravíme promícháním marinádu, kterou smícháme se zeleninou.Dochutíme solí a podáváme jako salát na skleněných miskách nebo jako pomazánku na chlebíčcích z bílé veky, které zdobíme měsíčky citrónu.
nahoru
Na obsah kapitoly
HOME