Pomazánka "á la" humr z rybího filé
(Ze zápisníku mojí ženy Marušky Čermákové, 1968)
Suroviny:
  • 400 rybího filé
  • 2 majolky
  • 1 jablko
  • 1 cibule
  • 1 lžíce kečupu
  • citrónová šťáva
  • sůl a pepř

  • Postup přípravy:
  • Rybí filé vaříme asi 12 minut do měkka.
  • Uvařené filé nakrájíme na drobné kousky.
  • Jemně nakrájené jablko i cibulku přidáme k rybímu masu.
  • Přidáme zbývající ingredience: kečup, citrónovou šťávu a sůl i pepř podle chuti.
  • Suroviny promícháme a pomazánku necháme rozležet do druhého dne v chladničce.
  • Podáváme namazané na krajíčky veky s nahoře položeným plátkem citrónu.
    Pomázánka z rybího filé je všeobecně známá, velmi chutná a oblíbená pomazánku. Obdobnou "humrovou" pomazánku můžeme překvapivě připravit i z pouhé zeleniny, a tak může sloužit k odlehčení našeho jídelníčku a jako součást očistné kůry. Je totiž plná vitamínů.
    Pomazánka "á la" humr ze zeleniny
    (Z časopisu "Zahrádkář", březen 2005)
    Suroviny:
  • kořenná zelenina mrkev, celer, petržel
  • kyselé okurky
  • cibule
  • bílý jogurt
  • sůl a bílý pepř
  • citrónová šťáva podle chuti
    Postup přípravy:
  • Veškerou zeleninu nastrouháme na velmi jemném struhadle, spojíme jogurtem.
  • Dochutíme podle potřeby citrónovou šťávou, solí a pepřem.
  • Podáváme s celozrnným pečivem.

    Zeleninová humrová pomazánka
    (Z časopisu - neznámý zdroj, březen 2011)
    Suroviny:
  • 100 g mrkve
  • 1 velký celer
  • 200 g majonézy (nejlépe z tofu)
  • citrónová šťáva z půlky citrónu
  • 1 lžička hořčice
  • 2 cm sardelové pasty vytlačené z tuby
    Postup přípravy:
  • Syrovou mrkev a celer nastrouháme na jemném struhadle a hned pokapeme citrónovou šťávou
  • Z majonézy, horčice a sardelové pasty připravíme promícháním marinádu, kterou smícháme se zeleninou.
  • Dochutíme solí a podáváme jako salát na skleněných miskách nebo jako pomazánku na chlebíčcích z bílé veky, které zdobíme měsíčky citrónu.

    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]