Pórková polévka se sýrem
(Z časopisu "Svět kuchyně", předpis 36, Radian s.r.o. Havířov 2001)
Pórková polévka se sýrem- je zdravá a nejenže nás zasytí ale i rozehřeje - zvláště, když večer ještě chladněji. Použijeme tavený sýr a když ho začneme po kouskách do vývaru přidávat můžeme si pomoci mixerem. Takto získáme vynikající hustou krémovou polévku asi s 520 kcal v jedné porci. Polévka je zdrojem vitamínu C, železa vápníku i vlákniny. Tož, dajme sa do toho!
Póorkova polévka se sýrem-foto zdrojSuroviny:
  • 2 cibule, nadrobno
  • 500 g pórku, nadrobno
  • 3 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 litr vývaru z masa (může být kostka např. Knorr)
  • 300 g taveného sýra
  • 1 špetka bílého pepře
  • 1 špetka muškátového oříšku, nastrouhaného
  • 1 svazek petrželové natě, nasekané
  • 4 krajíčky nejlépe toastového chleba na kostičky
  • 1 lžíce rostlinného tuku na smažení.

    Postup přípravy:
  • Cibuli i pórek necháme na másle zesklovatět a pak zaprášíme moukou.
  • Po chvilce smažení vše zalijeme vývarem z masa a přivedeme k varu.
  • Vaříme asi 10 minut na mírném ohni.
  • Pak po malých kouscích přidáváme do horké směsi tavený sýr a přitom stále mícháme, až se sýr úplně roztaví. (Teď si můžeme pomoci mixerem - viz úvod.).
  • Polévku dochutíme pepřem a muškátovým oříškem a nakonec přidáme zelenou petrželku.
  • Chléb již předem nakrájený na kostičky osmažíme na tuku dozlatova.
  • Polévku rozdělíme na talíře a do každého si stolovník sám vloží podle libosti osmažený chléb z misky, která stojí na prostřeném stole uprostřed.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]