Pórková polévka se sýrem
(Z časopisu "Svět kuchyně", předpis 36, Radian s.r.o. Havířov 2001)Pórková polévka se sýrem- je zdravá a nejenže nás zasytí ale i rozehřeje - zvláště, když večer ještě chladněji. Použijeme tavený sýr a když ho začneme po kouskách do vývaru přidávat můžeme si pomoci mixerem. Takto získáme vynikající hustou krémovou polévku asi s 520 kcal v jedné porci. Polévka je zdrojem vitamínu C, železa vápníku i vlákniny. Tož, dajme sa do toho!
Suroviny: 2 cibule, nadrobno500 g pórku, nadrobno3 lžíce másla2 lžíce hladké mouky1 litr vývaru z masa (může být kostka např. Knorr)300 g taveného sýra1 špetka bílého pepře1 špetka muškátového oříšku, nastrouhaného1 svazek petrželové natě, nasekané4 krajíčky nejlépe toastového chleba na kostičky1 lžíce rostlinného tuku na smažení.
Postup přípravy:Cibuli i pórek necháme na másle zesklovatět a pak zaprášíme moukou.Po chvilce smažení vše zalijeme vývarem z masa a přivedeme k varu.Vaříme asi 10 minut na mírném ohni.Pak po malých kouscích přidáváme do horké směsi tavený sýr a přitom stále mícháme, až se sýr úplně roztaví. (Teď si můžeme pomoci mixerem - viz úvod.).Polévku dochutíme pepřem a muškátovým oříškem a nakonec přidáme zelenou petrželku.Chléb již předem nakrájený na kostičky osmažíme na tuku dozlatova.Polévku rozdělíme na talíře a do každého si stolovník sám vloží podle libosti osmažený chléb z misky, která stojí na prostřeném stole uprostřed.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME
![[CNW:Counter]](http://counter.cnw.cz/invisible.cgi?juracermak&on)